Доноси знову стали обов'язком в Росії завдяки режиму Путіна – Wyborcza

Поділитися
Доноси знову стали обов'язком в Росії завдяки режиму Путіна – Wyborcza Росіян знову зобов'язали писати доноси під страхом покарання, як в часи Сталіна. © pixabay.com
Все частіше таємні скарги в Росії призводять до того, що когось кидають на роки за ґрати.

Ухвалені нещодавно антитерористичні закони, прозвані на честь скандального депутата "пакетом Ірини Ярової", передбачають покарання за "недонесення". Щоправда, не таке суворе, як в часи Йосипа Сталіна. В сучасній Росії за таке будуть кидати за ґрати "лише" на рік.

Але мистецтво писання доносів стає дедалі важливішим. І вчитися йому росіянам доводиться хоча б у сучасних "майстрів". Про це на сторінках Gazeta Wyborcza пише Вацлав Радзівінович.

Одним таким "майстром анонімок" автор називає новосибірського активіста руху "Народный собор" Юрія Задою. Саме він написав таємну скаргу на учасниць гурту Pussy Riot за те, що вони влаштували епатажний виступ в московському соборі. В результаті дівчат відправили до колонії. І саме завдяки доносам Задої зі скандалом була знята з репертуару одного з російських театрів опера "Тангейзер" Ріхарда Вагнера, тому що твір нібито "ображав почуття віруючих". А в Новосибірську заборонили виступати гурту "Ленинград", тому що виявилося, що вокаліст Сергій Шнуров "проклятий".

Також автор нагадує, як росіянина Максима Кормеліцького кинули на рік за ґрати за те, що на своєму блозі він розмістив іронічний коментар під фото із зображенням купань в ополонці на Водохреще.

У всякому разі, в донесеннях "потрібно проявляти творчість". Група православних радників з Самари хотіла посадити в крісло директора місцевого театру свою людину. І тому написала донос на чинного директора Валерія Гришка. Тому що він у фільмі "Левіафан" зіграв священика так "добре", що його персонаж видався дуже негативним. Автор також пише, що нещодавно російська "Новая Газета" опублікувала порадник, як в сучасній Росії правильно писати доноси.

Згідно з ним, перед усім, кожен життєвий, професійний конфлікт обов'язково потрібно перенести в політичне поле. При цьому обов'язково потрібно посилатися на один з нових антидемократичних законів, хоча б про "іноземних агентів" чи осіб, які отримують фінансування з-за кордону.

"Також "поганим тоном" буде не підкріпити донос якоюсь потужною цитатою Володимира Путіна. Це додасть тексту "солідності" і доводить лояльність автора", - йдеться в статті.

Вимоги, здається, дуже прості. Але і готовність росіян їх виконувати теж проявляється. Одне з останніх опитувань показало, що 23% громадян Росії на прохання керівництва шпигували і доносили на колег по роботі. При цьому близько 9% готові писати скарги на інших заради кар'єри.

Нагадаємо, що Путін підписав пакет "антитерористичних" законів Ярової. А перед тим 24 червня Держдума РФ затвердила "антитерористичний пакет" законопроектів, внесених на розгляд російського парламенту Іриною Яровою. Затверджений документ передбачає введення ряду жорстких норм з метою "боротьби з тероризмом".

Поділитися
Підготував/ла Лесь Димань
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі