Ердоган і Путін домовилися щодо Сирії

Поділитися
Ердоган і Путін домовилися щодо Сирії курдське ополчення YPG відведе війська на 30 км від сирійського кордону © voiceofpeopletoday.com
Режим припинення вогню буде діяти в Сирії 150 годин.

Президент Росії Володимир Путін заявив у вівторок, що переговори з його турецьким колегою Тайіпом Ердоганом були результативними для Сирії, передає Reuters.

Путін, виступаючи на прес-конференції на півдні Росії з Ердоганом, повідомив, що міністри закордонних справ двох країн розкриють те, що було погоджено між двома лідерами пізніше.

Путін говорив після того, як командувач курдськими силами на північному сході Сирії заявив Сполученим Штатам, що він виконав всі зобов'язання, викладені у перемир'ї за посередництва США.

Після короткої прес-конференції для двох лідерів міністри закордонних справ провели ще одну прес-конференцію, на якій міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва і Анкара домовилися про те, що курдське ополчення YPG відведе війська на 30 км (19 миль) від сирійського кордону. Режим припинення вогню продовжений ще на 150 годин ( 6 діб).

YPG є ключовим компонентом у Сирійських демократичних силах (SDF), які роками билися разом з американськими військами проти ІДІЛ. Лавров сказав, що курди також підуть з міст Манбидж і Тель-Ріфаат.

Він додав, що російська військова поліція і сирійські прикордонники будуть розміщені на сирійській стороні кордону з Туреччиною з полудня 23 жовтня за межами зони військової операції Туреччини.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" і "Оливкова гілка".

Євросоюз, НАТО і Ліга Арабських держав засудили Туреччину і закликали Анкару припинити операцію в Сирії.

Президент США Дональд Трамп публічно закликав Ердогана відмовитися від операції проти сирійських курдів і погрожував Туреччині санкціями, віддавши при цьому наказ про виведення американських військовослужбовців з прикордонного регіону. Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.

15 жовтня США ввели санкції проти Міноборони і Міненерго Туреччини, а також керівників цих міністерств Хулуси Акар і Фатіха Донмеза. У список потрапив і голова МВС Сулейман Сойлу. Нові обмеження Вашингтон пояснив діями турецьких військових на півночі Сирії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі