Гаманець або життя: Brexit відклали до Хелловіна. Що далі?

Поділитися
Brexit відкладається до 31 жовтня. На той час Мей вже може не бути прем'єром.

У прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей обмежений контроль над парламентом, її правлячою Консервативною партією і навіть власним Кабінетом міністром. Ще менше вона може впливає на Європейський Союз, як з'ясувалося на саміті щодо Brexit 10 квітня, пише журнал The Economist в свіжому випуску.

Спочатку Велика Британія мала вийти з ЄС 29 березня. Потім Мей просила лідерів ЄС відкласти крайній термін дії статті 50 Лісабонського договору, що регулює процес виходу країн з блоку, до 22 травня. Тоді британський прем'єр отримала відтермінування лише до 12 квітня. Перед брюссельським самітом Мей запросила відстрочити дату Brexit до кінця червня. Як і три тижні тому, її побажання були в основному проігноровані. За довгим обідом (на якому вона була відсутня) лідери 27 країн-членів Євросоюзу вирішили розширити дію статті 50 до 31 жовтня.

Ніхто, крім радикальних прихильників "жорсткого" Brexit серед консерваторів, всерйоз не розглядав варіант виходу Сполученого Королівства без угоди. Особливо важливими для ЄС були слова прем'єра Ірландії Лео Варадкара, адже його країна найбільше постраждала б, в разі неупорядкованого Brexit. Навіть якщо лідери Євросоюзу втомилися від Мей, ніхто не хотів відкидати Варадкара.

Однак отримати згоду на відтермінувати Brexit все одно було нелегко. Кілька лідерів висловилися за продовження термінів виходу до року, щоб як мінімум не давати відстрочку кожні кілька тижнів. Президент Франції Еммануель Макрон навпаки виступив за продовження на короткий термін, щоб натиснути на Британію і схилити до вирішення проблеми.

Тривала відстрочка покликана дати британським депутатами більше часу, щоб нарешті визначитися з формою Brexit, яку вони готові підтримати. Компромісним рішенням виявилося надати відстрочку на півроку - Британія повинна вийти з ЄС в Хеллоуїн, 31 жовтня.

Що може бути досягнуто за цей період? Депутати вже тричі відхиляли проект угоди про Brexit. Лідери ЄС категорично заявляють, що угода про вихід, яке включає "страхувальний план" щодо ірландського кордону, не може бути змінена. Але вони готові змінити політичну декларацію про майбутні відносини, щоб пом'якшити Brexit, можливо, додавши туди пункти про постійний митний союз або навіть єдиний ринок ЄС.

Як і багато-хто в Вестмінстері, європейські лідери скептично ставляться до того, що переговори між Мей і лідером опозиції Джеремі Корбін, які нещодавно почалися, призведуть до угоди.

Проте, незважаючи на ці сумніви, вони вирішили, що краще почекати шість місяців, ніж вступити на поріг повномасштабної кризи.

Тепер Британія, мабуть, буде змушена брати участь в травневих виборах до Європейського парламенту. Консервативна партія Мей, швидше за все, не отримає на них достатньої підтримки, що посилить тиск на прем'єр-міністра, щоб вона пішла у відставку. Міністри її власного кабінету вже почали відкрито обговорювати кандидатів на пост глави уряду.

В ЄС турбуються, що вірогідним наступником Мей може бути прихильник "жорсткого" Brexit, такий як колишній міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон. Будь-який новий прем'єр-міністр, безсумнівно, буде обмежений тими ж силами, які зв'язали руки Мей. Але більш жорстко налаштований прем'єр може бути готовий розглянути питання про безрезультатний Brexit, можливо, після загальних виборів.

Але найбільше в Брюсселі непокояться не через слабкість Мей, і навіть не через її ймовірного наступника. Найбільший страх ЄС полягає в тому, що навіть в жовтні Британія може так і не визначитися. І, як визнав після саміту президент Європейської Ради Дональд Туск, це означатиме більше нічних зустрічей на вищому рівні для обговорення подальших продовжень Статті 50.

В ніч на 11 квітня ЄС і Велика Британія узгодили "гнучкий" план відтермінування Brexit до кінця жовтня. Проте лідерам доведеться зібратися ще в червні, тому що ситуація з Brexit повинна знаходитися під контролем.

Детальніше про процес виходу Великої Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Острів невизначеності" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі