Гонконгський закон про екстрадицію розглядається як наступ Китаю на права автономії – експертка

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Гонконгський закон про екстрадицію розглядається як наступ Китаю на права автономії – експертка
Цей наступ посилюється через зростання геополітичного суперництва між Китаєм та Сполученими Штатами.

Масові протести, які вирують на вулицях Гонконгу від минулих вихідних, продовжилися активними сутичками учасників акцій із поліцією в середу. Мітингувальники вимагають від уряду відмовитись від прийняття Закону про екстрадицію підозрюваних осіб, які переховуються від правосуддя. Через блокування урядового кварталу друге слухання суперечливого законопроекту в Законодавчій раді перенесено на невизначений термін, пише у свої статті для DT.UA експертка з питань Східної Азії Наталія Бутирська.

Авторка зазначає, що керівництво автономної території не приховує намірів його прийняти, попри широку опозицію як всередині, так і за межами регіону, пояснюючи це небажанням перетворити Гонконг на місце переховування міжнародних злочинців. Противники ж застерігають, продовжує Бутирська, що до рук жорсткого китайського правосуддя можуть потрапити дисиденти і громадські активісти, адже закон дозволить Гонконгу видавати підозрюваних країнам, із якими в нього немає угод про екстрадицію, наприклад Тайваню, Макао, континентальному Китаю.

"У глибшому сенсі, цей закон розглядається як наступ Китаю на автономні права Гонконгу - колишньої британської колонії, а нині Спеціального адміністративного регіону КНР - та загроза втрати незалежності його судової системи. Останніми роками цей наступ посилюється через зростання геополітичного суперництва між КНР та США", - пише Бутирська.

Детальніше про масові протести в Гонконзі читайте в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі