Греція з 1 січня прийме головування в ЄС

Поділитися
Греція з 1 січня прийме головування в ЄС Греція з 1 січня прийме головування в ЄС
Серед пріоритетів Афін під час цього головування, яке триватиме до 1 липня - досягнення економічного зростання й соціальної згуртованості в Європі.

З 1 січня 2014 року головування в Євросоюзі на півроку переходить до Греції. Незважаючи на проблеми в економіці, Афіни мають усі шанси на успішне президентство, вважають експерти.

Греція 1 січня 2014 року займе посаду голови Європейського Союзу. Серед пріоритетів Афін під час цього головування, яке триватиме до 1 липня - досягнення економічного зростання й соціальної згуртованості в Європі. На порядку денному є також політика щодо біженців та завершення формування банківського союзу.

Про це Самарас розповів на зустрічі з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Причому у питанні досягнення економічного зростання Афіни, імовірно, вирішили почати з себе, націлившись на позитивний результат.

На думку експертів, незважаючи на кризу, Греція подбає про те, щоб її головування в ЄС було успішним, а робота була орієнтована на результат. Для греків успішне головування в ЄС - це гарна можливість покращити свій престиж на міжнародній арені і повернути довіру.

Однак лунають і припущення, що для Афін головування в ЄС може стати непосильним тягарем, особливо, якщо врахувати непросту економічну ситуацію у країні.

ТАКОЖ: Меркель: Грецію не варто було пускати в єврозону

Між тим, в Афінах не забувають, що передання головування в ЄС втратило колишню значущість. Це сталося після набуття чинності в 2009 році Лісабонського договору, покликаного реформувати органи управління ЄС.

Згідно з документом, голова Ради ЄС більше не призначається за ротацією на шість місяців, а обирається більшістю у Раді на 2,5 року. Сьогодні цю посаду займає бельгієць Херман Ван Ромпей.

Але це зовсім не виключає можливості повноцінної роботи країн, що міняються за ротацією. На думку експертів, їхня роль полягає в тому, щоб бути посередниками між усіма інститутами ЄС, Єврокомісією, Європейським Парламентом і національними урядами країн-членів ЄС, забезпечуючи їхню єдність у процесі прийняття рішень.

Греції така роль цілком під силу, причому Афіни навряд чи стануть зловживати головуванням в ЄС, аби вирішити власні проблеми.

Нагадаємо, у 2013 році Греція вперше за десять років зафіксувала первинний профіцит бюджету. А на початку грудня грецький парламент ухвалив проект бюджету на 2014 рік, який передбачає зростання ВВП на 0,6 відсотка. Це означає, що у новому році Афіни можуть вийти із затяжної рецесії, що триває вже шість років.

Греція стане головою Євросоюзу вже вп'яте з 1983 року. За цей час вона активніше за всі інші держави ЄС виступала за забезпечення соціальної єдності в Європі, хоча її власні успіхи у цій сфері були швидше скромними. !zn

Читайте також:

Грецію позбавили статусу розвиненої країни

Греки вимагають від Меркель припинити грабувати їхню країну

Порятунок банків Греції, Кіпру та Іспанії обійшовся європейцям у 90 мільярдів євро

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі