ГРЕКО закликає до прозорості: новий звіт антикорупційного органу Ради Європи

Поділитися
В 2019 році дотримання рекомендацій ГРЕКО дещо зросло.

Уряди та чиновники повинні діяти зразково, поважаючи антикорупційні заходи та стандарти прозорості, заявив група держав по боротьбі з корупцією Ради Європи (ГРЕКО) у своєму щорічному звіті, опублікованому сьогодні.

У доповіді, яка є в розпорядженні ZN.UA, розглядаються заходи щодо запобігання корупції, прийняті в державах-членах ГРЕКО у 2019 році відносно депутатів, суддів і прокурорів, а також в центральних органах влади, включаючи вищі виконавчі функції, і правоохоронні органи.

Генеральний секретар Марія Пейчіновіч Буріч сказала, що "корупція підриває довіру громадян до демократії та демократичних інститутів".

"Тому реалізація ефективних заходів з боротьби з корупцією та сприяння чесності та прозорості мають бути пріоритетом для державних органів у всі часи. Держави домоглися прогресу, але їм слід активізувати свої зусилля для повного виконання рекомендацій ГРЕКО", - сказала вона.

Президент ГРЕКО Марін Мрчела висловив стурбованість з приводу широко поширених у багатьох країнах звинувачень у корупції офіційних осіб в останні роки.

"Жодна людина, держава або установа не застраховані від корупції. Політики, незалежно від їх політичної приналежності, повинні подавати приклад, і від них очікується приклад. Політики покликані служити, а не керувати народом", - сказав він.

У 2019 році дотримання рекомендацій ГРЕКО в рамках 4-го раунду оцінки дещо зросло: до кінця року 36% рекомендацій були повністю виконані.

"Це значною мірою пояснює, чому довіра людей до політики дуже низька і буде ще нижчою, якщо політики не будуть нарощувати відповідність стандартам чесності", - сказав президент ГРЕКО.

У звіті підкреслюється, що після початку четвертого раунду оцінювання у 2012 році майже половина держав-членів ГРЕКО провела конституційні реформи згідно з її рекомендаціями. Держави-члени ГРЕКО провели понад 150 конкретних законодавчих, нормативних або інституційних реформ для реалізації рекомендацій ГРЕКО.

ГРЕКО продовжувала добиватися прогресу в оцінці запобігання корупції в урядах та правоохоронних органах: 18 країн пройшли оцінку до кінця 2919 року. ГРЕКО часто знаходила недоліки в тому, як країни боролися з лобіюванням, конфліктами інтересів і "обертовими дверима" (термін використовується для позначення ситуації, в якій хтось переходить з впливової державної посади на посаду в приватній компанії або навпаки – ред.).

Рекомендації ГРЕКО щодо правоохоронних органів стосувалися в основному кодексів поведінки, просування по службі та звільнення, конфлікту інтересів, обмежень на роботу і захисту інформаторів.

В кінці 2019 року 15 країн не дотримувались 4-го раунду: Вірменія, Австрія, Чехія, Данія, Франція, Німеччина, Угорщина, Ірландія, Люксембург, Монако, Північна Македонія, Польща, Португалія, Румунія і Туреччина. Білорусь стала єдиною країною, яка не дотримувалася 1-го і 2-го і 3-го раундів.

У 2019 році ГРЕКО вирішила почати нову консультативну функцію, за допомогою якої Група зможе за запитом надавати допомогу державам-членам та органам Ради Європи шляхом підготовки експертних звітів.

Читайте також: Принц Чарльз вийшов з карантину після зараження коронавірусом

Довідка ZN.UA
Метою ГРЕКО є підвищення здатності її членів боротися з корупцією шляхом моніторингу їх відповідності антикорупційним стандартам. Це допомагає державам виявляти недоліки у національній антикорупційній політиці, викликаючи необхідні законодавчі, інституційні та практичні реформи. Сьогодні в Групу входять 47 держав-членів Ради Європи, Білорусь, Казахстан і США.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі