Guardian: "Беззахідність". Чи дійсно Захід у небезпеці?

Відео
Поділитися
Guardian: "Беззахідність". Чи дійсно Захід у небезпеці? © Википедия
Не всі топові дипломати погодилися з глобальної значимістю Заходу на Мюнхенській конференції з безпеки.

"Беззахідність" стала темою Мюнхенській конференції з безпеки 2020 року. Раніше зустріч у Мюнхені була просто вечіркою для НАТО, але тепер стала Давосом для світових дипломатів. Організатори хотіли вловити страх, що Захід зараз настільки розділений і наражається на небезпеку через підйом Китаю, що його існування виявилося під загрозою, пише британська газета The Guardian.

Автор зазначає, що ця концепція не отримала загальне визнання. Віцепрезидентка ЄС Маргрет Вестагер сказала на одній з панелей, що ніколи не думала про "беззахідність".

"Чи обговорюємо ми тут нашу власну депресію і просимо інший світ приєднатися до неї як свого роду колективне вправо на усвідомлення? Я дійсно не розумію цього", - сказала вона.

Вона наполягала, що європейські цінності - верховенство права і цілісність особистості - поширилися по всьому світу

Так само норвезька прем'єрка Ерна Солберг відмовилася піддаватися таким настроям. Вона сказала, що пунктом призначення біженців є якраз Європа.

Газета пише, що все-таки не можна заперечувати тугу по духу, яка панувала в конференц-залі. Було відчуття, що з'являються нові центри руйнівних рішень, до яких Захід, і особливо Європа, занадто повільно пристосовуються.

Міністр закордонних справ Німеччини Гейко Маас сказав, що майбутнє Близького Сходу більше не вирішується в Женеві і Нью-Йорку, а в Нур-Султана і Сочі, де зустрічаються лідери Росії, Туреччини та Ірану. Причиною, за його словами, стало рішення Білого дому перестати грати роль всюдисущого поліцейського. Все це вимагало від Німеччини відповіді на заклик Эммануеля Макрона до стратегічного діалогу, особливо у сфері оборони.

Тому, коли державний секретар США Майк Помпео заявив у своїй оптимістичній промові на конференції про те, що "ми перемагаємо", велика частина європейської аудиторії відреагувала мовчанням і занепокоєнням тим, що якому сенсі існує це "ми".

Попри широку присутність США на конференції, домінуюче послання адміністрації Трампа Європі зводилося до того, щоб погодитися з витратами на оборону НАТО, торгівлю, по Ірану і насамперед у позиції щодо телекомунікаційної компанії Huawei.

Оглядач Іан Бреммер сказав: "Ніколи ще на конференції Європа і США не були розділені в питаннях національної безпеки".

За його словами, і Еспер, і Помпео бачать у рішенні Європи надати Huawei доступ до своїх мереж 5G не як детальне комерційне рішення, а як загрозу існуванню західного світового порядку.

Еспер, звичайно, не став стримуватися, заявивши, що Huawei та 5G - це навчальний приклад стратегії Китаю по дестабілізації та домінуванню.

"Залежність від нього може зробити цифрові системи наших партнерів вразливими і утруднити обмін інформацією з нашими партнерами. Це може підірвати НАТО, найуспішніший альянс в історії", - сказав Еспер.

За словами Еспера, США знадобилося кілька років, щоб зрозуміти цю загрозу.

Можливо, Європа трохи відстає в цьому. Твитнуть Поделиться

На питання колишнього президента Естонії Тоомаса Ільвеса, які альтернативи були доступні Європі, Еспер просто відповів: "Це хороше питання". Його сміх показав, що у нього не було хорошої відповіді на питання.

"Ми безперечно повинні розробити альтернативу", - сказав Еспер в знак визнання.

Але тим часом Європа, включаючи Велику Британію, виявляється в м'ясорубці між США і Китаєм. Твитнуть Поделиться

І все ж китайці будуть в люті, якщо відчують, що Європа поступилася залякуванню з боку США. Високопоставлений член вищого законодавчого органу Китаю і колишній дипломат Фу Ін запитав у спікерки Палати представників Ненсі Пелосі: "Ви дійсно думаєте, що демократична система настільки тендітна, що їй може загрожувати одна високотехнологічна компанія?".

Читайте також: Мюнхенська конференція з безпеки оголила глибокі тріщини трансатлантичних відносин – DW

Міністр закордонних справ Китаю Ван І поскаржився, що Еспер і Помпео говорять про Китай одне і те ж, куди б вони не поїхали, і назвав їх зауваження брехнею.

"Причина всіх цих проблем полягає в тому, що США не хочуть бачити швидкий розвиток і омолодження Китаю, і ще менше вони хотіли б прийняти успіх соціалістичної країни", - сказав китайський дипломат.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі