Холодна війна 2.0: Китайські компанії можуть пропасти з бірж США – WSJ

Поділитися
Холодна війна 2.0: Китайські компанії можуть пропасти з бірж США – WSJ © economist.com
Alibaba і Baidu в сукупності залучили десятки мільярдів доларів за рахунок лістингу на американських біржах.

Верхня палата американського Конгресу - Сенат - у середу схвалив законопроєкт, який може позбавити китайські компанії можливості розміщувати свої акції на біржах США. Сенатори прийняли документ одноголосно.

Законопроєкт стосується проблеми захисту інвесторів, яка зберігається протягом багатьох років, але опинилася в центрі уваги влади на тлі загострення протиріч між США і Китаєм. Китайські компанії, такі як Alibaba Group Holding Ltd. і Baidu Inc., у сукупності залучили десятки мільярдів доларів коштом лістингу на американських біржах.

Головна проблема полягає в небажанні Китаю надати американським регуляторам доступ до документів, що стосуються аудиторської перевірки, пише газета The Wall Street Journal.

Компанії, чиї акції торгуються на біржах в США, повинні проходити перевірку, здійснювану аудиторами, яких інспектує Рада з нагляду за бухгалтерською звітністю публічних компаній (Public Company Accounting Oversight Board, PCAOB).

Нова міра зобов'яже Комісію з цінних паперів і бірж (SEC) США забороняти торги акціями компаній, які не проходили аудиторську перевірку PCAOB за останні три роки. Компанії зобов'яжуть розкривати інформацію про те, чи належать вони іноземному уряду або контролюються ним.

"Всі ми хочемо, щоб Китай грав за правилами", - сказав один з авторів законопроєктe сенатор-республіканець Джон Кеннеді, виступаючи в Сенаті.

PCAOB та SEC довгий час намагалися домовитися з Китаєм з приводу доступу до аудиторських документів, але ці спроби не увінчалися успіхом. Регулятори не хотіли проводити делістинг акцій китайських компаній з бірж.

Для вступу в законну силу ініціативу повинна взяти нижня палата Конгресу – Палата представників і потім її повинен підписати президент Дональд Трамп.

Сьогодні все більше політиків визнають очевидне: Холодна війна 2.0 вже триває. Для покоління американців, які пам'ятають шкільні навчання у розпал Холодної війни з Радянським Союзом, нова глобальна боротьба буде виглядати зовсім інакше.

Читайте також: Червоний Хрест вказує на небезпеку коронавірусу в ОРДЛО

Конфлікт між Вашингтоном і Пекіном набирає обертів, і вже зараз очевидно - це протистояння серйозно і надовго. Докладніше про те, чому США і КНР не помиряться, читайте в статті Віктора Константинова "Йде війна холодна для ZN.UA.

Поділитися
Дивіться спецтему: Протистояння США і Китаю
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі