Хорватський екс-прем'єр засуджений до тюремного ув'язнення за хабар

Поділитися
Хорватський екс-прем'єр засуджений до тюремного ув'язнення за хабар Вирок винесено, але чи буде здійснено? © pixabay.com
У момент оголошення вироку обвинуваченого у залі суду не було

У світі все частіше відплата наздоганяє високопоставлених хабарників навіть через багато років після того, як вони вчинили посадовий злочин. Однак вироки не завжди вступають в силу.

Суд у Хорватії засудив колишнього прем'єр-міністра Іво Санадера до шести років в'язниці за отримання багатомільйонного доларового хабара в період перебування на посаді глави уряду, повідомляє Радіо Свобода.

Загребський суд 30 грудня визнав Санадера винним в отриманні хабара в розмірі 10 мільйонів євро в обмін на надання угорській нафтової компанії МOL найбільшої частки у хорватській енергетичній компанії INA. Угода відбулася більше 10 років тому.

За вироком того ж суду в Загребі виконавчий директор угорської компанії MOL Золт Ернаді отримав два роки тюрми - за дачу хабара Санадеру.

Жоден з підсудних не перебував у залі суду під час винесення вироку. Голова суду Іван Турудич оголосив, що європейський ордер на арешт Ернаді вже підписаний і звернувся до угорської сторони з проханням "діяти відповідним чином".

66-річний Санадер очолював уряд у 2003-2009 роках і одночасно обіймав посаду правлячої партії "Хорватський демократичний союз". Якщо вирок набере чинності, то Санадеру доведеться виплатити державі 10 мільйонів євро.

Колишній глава уряду втік з Хорватії в 2010 році після пред'явлених йому звинувачень у двох справах про корупцію. Санадер був затриманий в Австрії і роком пізніше екстрадований до Хорватії. Однак у 2015 році Конституційний суд скасував вирок у справі про корупцію. У 2018 році він був засуджений до двох з половиною років за спекуляцію і повинен був виплатити 570 тисяч доларів державі – саме такий хабар він отримав від Hypo Bank. В даний час Санадер відбуває тюремний термін у цій справі.

Вироки можуть бути оскаржені.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) втаємничило інформацію у справі про хабар для голови Офісу президента України Андрія Богдана в розмірі $ 20 млн.

Агентство "Українські новини" звернулося до бюро із запитом про те, на якій стадії перебуває розслідування, чи проводилися слідчі експертизи і чи не закрито справу.

"У відповідності до ст. 222 КПК України відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим. У необхідних випадках слідчий, прокурор попереджає осіб, яким стали відомі відомості досудового розслідування, у зв'язку з участю в ньому, про їхній обов'язок не розголошувати такі відомості без його дозволу", - йдеться у відповіді НАБУ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі