Іран і РФ почали будівництво другої черги АЕС "Бушер"

Поділитися
Іран і РФ почали будівництво другої черги АЕС "Бушер"
Для АЕС "Бушер" використовується уран, вироблений в Росії. При цьому, даний процес знаходиться під контролем Міжнародного агентства з атомної енергії.

Іран почав будівництво другого енергоблоку атомної електростанції "Бушер", що є одним з найбільших спільних проектів Тегерана і Москви. Потужність нового блоку складе 1000 МВт, його будівництво має бути завершено до 2025 року, пише DW.

Як зазначив керівник Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбара Салехі, цей другий енергоблок АЕС в Бушері один з найбільших проектів Москви і Тегерана.

"Іран стверджує, що перевищив зафіксований в ядерній угоді поріг збагачення з тим, щоб забезпечувати об'єкт", - пояснив Салехі.

Як зазначається, на урочистій церемонії 10 листопада, в ході якої був дан старт роботам, був присутній перший заступник генерального директора держкорпорації РФ "Росатом" з операційного управління Олександр Локшин.

Для АЕС "Бушер" використовується уран, вироблений в РФ. Даний процес знаходиться під контролем МАГАТЕ. Тим не менш Іран стверджує, що раніше почав збагачення до 4,5%, перевищивши зафіксований в ядерній угоді показник у 3,67%, зокрема, для того, щоб постачати "Бушер".

1 листопада, США ввели чергові санкції проти Ірану; на цей раз вони стосуються будівельного сектора, окрім того, введено мораторій на постачання Ірану деяких матеріалів, які можуть використовуватися для ракетної і ядерної програми Тегерана.

4 жовтня, уряд Ірану заявив про прискорення темпів виробництва збагаченого урану, порушення при цьому ядерного договору з світовими державами.

Голова ядерної програми Ірану оголосив, що Тегеран сьогодні експлуатує 60 передових центрифуг IR-6, заборонених міждержавних ядерних угодою, з якого раніше вийшли США. Це означає, що сьогодні Іран використовує вдвічі більше передових центрифуг, ніж було відомо раніше.

Це означає, що Іран, який переглядає свої зобов'язання після виходу США з ядерної угоди в травні 2018 року, протягом останніх двох місяців в 10 разів збільшив виробництво збагаченого урану.

Детальніше про проблеми з контролем над ядерними випробуваннями читайте у статті Олексія Їжака "Невидимі ядерні випробування" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі