Китай опублікував спростування "брехні США" про COVID-19

Поділитися
Китай опублікував спростування "брехні США" про COVID-19 У своїй доповіді Китай заявив про брехні західних країн © economist.com
МЗС Китаю випустив величезну статтю 30 сторінок.

Міністерство закордонних справ Китаю випустило величезну статтю-спростування на 30 сторінок, яка повинна була розвінчати "безглузді заяви" США про коронавірус. У статті КНР повідомляє про "своєчасності" і "відкритості" інформації з Китаю і просуває урядові заяви, підкріплюючи їх цитатами китайських ЗМІ, пише Reuters.

У публікації Китай спростовує заяву держсекретаря США Майка Помпео, про те, що Китай приховав інформацію про новий коронавірус і що він виник в лабораторії в місті Ухань. Прагнучи спростувати припущення США, у статті говориться, що всі дані показують, що вірус не створено людиною, і що цей інститут не здатний синтезувати новий коронавірус.

Також КНР заявляє, що своєчасно надала міжнародному співтовариству інформацію про вірус, але США не поспішали бити тривогу. Однак, Німецьке видання Der Spiegel повідомило з посиланням на німецьке шпигунське агентство BND, що первісна спроба Китаю приховати інформацію коштувала світу від чотирьох до шести тижнів.

У статті Китай також відкидає критику Заходу щодо справи загиблого від коронавірусу 34-річного лікаря Чи Вэньляна, який намагався підняти тривогу з приводу спалаху нового вірусу в Ухані. Його історія викликала гнів у багатьох китайців.

У статті міністерства говориться, що Лі не був "викривачем" і його ніколи не заарештовували, що суперечить повідомленнями західних ЗМІ. Пізніше Лі Вэньлян був названий одним з "мучеників", яких оплакує Китай.

Згадали в Китаї також про заяву президента США Дональда Трампа про "китайський вірус". У статті китайська влада з посиланням на документи Всесвітньої організації охорони здоров'я заявляє, що назва вірусу не повинна бути прив'язана до конкретної країни.

Більш того, в публікацію увійшли цитати з китайських ЗМІ, які поширювали інформацію про те, що перші зараження коронавірусом були зафіксовані в США, ще до початку епідемії в Ухані.

Натякаючи на Трампа, свою публікацію Китай розпочав зі згадки Авраама Лінкольна, 16-го президента США, з яким нещодавно порівнював себе глава США.

"Як сказав Лінкольн, ви можете весь час обдурювати деяких людей і час від часу обдурювати всіх людей, але не можна обдурювати всіх людей весь час", - йдеться в пролозі.

Читайте також: Пандемія COVID-19 відштовхує Америку і Китай все далі один від одного - The Economist

Публікація МЗС Китаю з'явилася після того, як неформальне об'єднання розвідок п'яти держав, відоме як Five Eyes (США, Великобританія, Австралія, Нова Зеландія, Канада) опублікувало свою доповідь про відповідальність Китаю за пандемію коронавірусу.

Автори доповіді не прийшли до єдиної думки про місце зародження пандемії. Австралія вважає, що вірус почав поширюватися з ринку диких тварин в Ухані, США наполягають: це була витік з інституту вірусології.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі