Коаліція вбила в Афганістані більше цивільних, ніж таліби – ООН

Поділитися
Коаліція вбила в Афганістані більше цивільних, ніж таліби – ООН ООН нарахувала сотні жертв тільки з початку 2019 року © rbc.ua
Афганські війська та союзники відповідальні за більшу кількість смертей нонкомбатантів, ніж "Талібан".

Урядові сили Афганістану разом із союзними військами з коаліції НАТО з початку тільки 2019 року знищили значно більше мирного населення, ніж бойовики терористичної організації "Талібан", повідомляє BBC з посиланням на офіційні підрахунки ООН.

"В ООН заявили, що з початку 2019 році в Афганістані від рук урядових силовиків та представників контингенту НАТО загинули 717 цивільних, у той час, як від рук бойовиків – 531 мирний мешканець", – сказано у повідомленні.

Підрахунок вівся United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) із січня по червень 2019 року. Такі великі цифри викликані тим, що протягом останніх місяців США проводять потужну антиталібанську повітряну кампанію. Число знищених за допомогою авіації США талібів достеменно невідомо, а от до мартирологу цивільних жертв потрапило 363 людини, включно із 89 дітьми – і ця тенденція зберігається.

Зі свого боку, американські військові логічно не погодилися з підрахунками ООН і розкритикували таку статистику. Як стверджують у Пентагоні, сили Коаліції в Афганістані "завжди діють так, щоб уникнути жертв серед цивільних". Однак при цьому в оборонному відомстві США так і не оприлюднили ніяких конкретних цифр щодо втрат талібів та цивільного населення Афганістану.

Військовослужбовці США розміщені в Афганістані з жовтня 2001 року. Зараз там дислоковано близько 14 тисяч американських солдатів і офіцерів.

З липня 2018 року Сполучені Штати ведуть прямі переговори з високопоставленими представниками радикального ісламістського руху "Талібан" про встановлення миру в Афганістані. Основні теми обговорень - виведення іноземних військовослужбовців і надання гарантій того, що Афганістан не перетвориться в безпечну гавань для терористичних угруповань.

Детальніше про конфлікт в Афганістані читайте у статті Олександра Коренькова "Гнучкі і завзяті" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі