Конституційний суд Молдови скасував всі рішення, які призвели до двовладдя

Поділитися
Конституційний суд Молдови скасував всі рішення, які призвели до двовладдя Засідання тривало не більше п'яти хвилин © qha.com.ua
Були скасовані рішення, прийняті 7-9 червня.

Конституційний суд Молдови (КСМ) на сьогоднішньому засіданні, яке тривало близько п'яти хвилин, скасував рішення, унаслідок яких у країні виникло двовладдя. Рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

Голова суду Міхай Поалелунж заявив про те, що КСМ "зазнав тиску і не був вільний у прийнятті своїх рішень". Таким чином, суд постановив скасувати всі рішення, прийняті з 7 по 9 червня.

Як повідомляє видання Ziarul de Gardă, суд прийняв рішення на другий день після того, як Демократична партія заявила про відхід в опозицію, а глава держави Ігор Додон закликав суддів переглянути свої рішення, інакше він проситиме парламент та уряд призначити на їхнє місце інших суддів.

Нагадаємо, 8 червня Конституційний суд Молдови видав постанову про розпуск парламенту країни, нібито через те, що депутати не сформували уряд протягом 90 днів після виборів. У той же день депутати створили парламентську коаліцію, до складу якої увійшли проросійська "Партія соціалістів" і проєвропейський політичний блок ACUM.

На екстреному засіданні парламенту 8 червня було затверджено склад Кабінету міністрів Молдови, члени уряду склали присягу. Уряд Молдови очолила лідерка партії "Дія і солідарність" Майя Санду, спікеркою парламенту стала лідерка "Партії соціалістів" Зінаїда Гречана.

Також депутати проголосували за прийняття декларації "Про захоплену державу", в якій йдеться про необхідність звільнення держави від "влади олігархів" та виведення держструктур з-під впливу Демократичної партії.

Лідер Демпартії Володимир Плахотнюк заявив про спробу "соціалістів" і блоку ACUM узурпувати владу. А Конституційний суд Молдови відсторонив від посади президента Ігоря Додона за нероспуск парламенту.

Детальніше про ситуацію в Молдові читайте у статті Артема Филипенка "Єдність і боротьба протилежностей" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі