Коронавірус може залишатися на поверхнях до 3 днів

Поділитися
Коронавірус може залишатися на поверхнях до 3 днів Вчені перевірили як довго вірус може виживати без носія. © МОЗ Республіки Білорусь
Дослідники поки не впевнені, чи можна підхопити вірус не контактуючи з зараженими людьми.

Згідно з висновками колективу американських вчених, які вивчали стійкість збудника інфекції COVID-19, коронавірус здатний залишатися на неорганічних поверхнях і в повітрі, повідомляє агентство UPI.

Вчені Національного інституту охорони здоров'я, Прінстонського і Каліфорнійського університетів, вивчивши виживаність COVID-19 в умовах зовнішнього середовища, встановили, що патоген може виживати в повітрі не більше 3 годин, а на поверхнях - до 3 днів.

Для перевірки стійкості вірусу поза носія вчені використовували аерозолі, розпилюючи збудник в повітря, щоб імітувати повітряно-крапельний спосіб поширення. Також коронавірус поміщали на різні поверхні, встановивши, що на міді він виживає 4 години, добу - на картоні і від 2 до 3 днів на пластмасі і нержавіючої сталі.

"Ми переконалися, що передача вірусу по повітрю або через дотик до поверхні в принципі можлива", - підсумовують дослідники.

Читайте також: Україна закупила понад 19 тисяч тестів на коронавірус

Також вчені звернули увагу на схожість стійкості збудника COVID-19 з його "родичем" з сімейства коронавірусів - SARS-CoV-1, який призвів до спалаху атипової пневмонії в 2003 році. Вірус, що викликав атипову пневмонію, також здатний достатньо довго залишатися активним без живого носія, проте в той же час COVID-19 поширюється набагато швидше і масштабніше, ніж атипова пневмонія.

Варто відзначити, що результати дослідження поки розміщені як попередня публікація і ще не проходили наукового рецензування.

"Поки ми не знаємо, чи можна підхопити COVID-19, торкаючись забруднених поверхонь і предметів, ось що можна сказати", - стверджує Мерилін Робертс, мікробіолог з Вашингтонського університету.

Коронавірус з поверхонь можна видалити за допомогою більшості відомих дезінфікуючих засобів, у тому числі спирту і неконцентрированной пероксиду водню.

Епідемія коронавіруса охопила вже 122 країни та залежні території. Багато країн, в тому числі і Україна, змушені були ввести карантинні заходи для запобігання поширення епідемії. Після оголошення пандемії постраждала і світова економіка - індекс Доу - Джонса впав на 5%, що означає серйозні втрати для промислового виробництва.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі