Коронавірус поширився у 58 країнах світу, перша заражена українка одужала. Головне

Доповнено
Поділитися
Коронавірус поширився у 58 країнах світу, перша заражена українка одужала. Головне © The Daily Mail
Кількість заражених коронавірусом в Китаї перевищила 83 тисячі. Евакуйовані українці перебувають під ретельним карантином.

Китайський коронавірус швидкими темпами поширюється по всьому світу. Редакція DT.UA зібрала найважливішу інформацію, пов'язану з небезпечним захворюванням, що прийшло з Китаю.

Оновлено 28 лютого об 14:28

Центром епідемії все ще залишається Китай, проте інфекція швидко заражає нові країни. Найбільше заражених знаходяться у Південній Кореї, Італії, Ірані та на круїзному кораблі Diamond Princess, який стоїть у японському порту.

За добу про перші випадки зараження коронавірусом повідомили у Нігерії, Новій Зеландії, Литві, Білорусі та Польщі. Всього коронавірус поширився у 58 країнах.

В Ірані від коронавірусу помер колишній посол у Ватикані. Багато країн закрило в'їзд з Ірану, в тому числі РФ. Іншим великим центром коронавірусу є Італія, проте українців поки не будуть евакуювати з країни.

У п'ятьох українців за межами України діагностували коронавірус. Четверо заражений були на лайнері Diamond Princess, ще одна українка заразилась в Італії. Одна українка на лайнері вже одужала.

Пасажирів з лайнеру вже висадили, наразу з Diamond Princess евакуюють екіпаж. Всього на лайнері було більше 700 осіб.

Тим часом майже 200 членів екіпажу лайнера World Dream відправили на безлюдний острів, там вони будуть проходити карантин.

Україна отримає від ВОЗ нові швидкі тести для виявлення коронавірусу, які показують результат вже за 15 хвилин. Російські тест-системи Україна в Росії не закупала і не буде.

Поширення коронавірусу значано сколихнуло світову економіку - спалах епідемії вже обійшовся світові вже у 5 трильйонів доларів.

Оновлено 27 лютого об 19:12

Новим центром поширення коронавірусу став Іран. Вірусом заразились віце-прем'єр та декілька високих чиновників Ірану. Ряд країн заборонили вїзд з Ірану, а у самій країні почали активно боротись з епідемією.

В евакуйованих у Нових Санжарах не підтвердилось жодного випадку зараження.

У світі більше 70 тисяч заражених.

Оновлено 26 лютого об 17:23

Коронавірус активно поширюється в Італії. В країні вже більш 500 заражених, проте українці в Італії не планують виїжджати.

У світі понад 2700 летальних випадків коронавірусу, число заражениз майже досягло 80 тисяч. понад 30 тисяч людей вилікувались

Оновлено 25 лютого об 15:37

Україна заявила про готовність нової евакуації українців - для цього підготували всі необхідні умови. У звязку з поширенням коронавірусу президент України Володимир Зеленський ініціював нові кадрові призначення.Таким чином новим заступником секретаря РНБО став Олексій Соловйов, а новим головним санітарним лікарем став Віктор Ляшко.

Оновлено 24 лютого об 19:02

Україна отримала 30 тест-систем для діагностики COVID-19. ВООЗ передала Україні тест-системи для перевірки 950 осіб на коронавірус. ВОЗ оцінює коронавірус як серйозну загрозу. Кількість смертей від інфекції зрослаі в Кореї, Італії та Ірані.

Оновлено 23 лютого об 18:25

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) стурбована кількістю випадків захворювання коронавірусом без чіткого епідеміологічної зв'язку, хоча загальне число випадків за межами Китаю залишається відносно невеликим.

З початку епідемії коронавірусу COVID-19 у світі більше 77 тисяч людей підхопило захворювання. За цей час померло 2 464 людини та майже 30 тисяч - вилікувалось.

В Італії зафіксована кількість хворих досягла сотні людей. Країна скасовує Венеціанський карнавал через коронавірус.

У Південній Кореї загинула четверта особа, і кількість підтверджених випадків за добу збільшилась на сотню та підскочила до більш ніж 550. Більшість випадків зараження пов'язані з лікарнею та релігійною групою поблизу південно-східного міста Тегу.

Ізраїль відмовився випустити з літака близько 200 не-ізраїльтян, які прибули з Південної Кореї та хоче відправивши їх назад до Сеула.

Іран повідомив про свою п'яту смерть від коронавірусу та наказав закрити школи, університети та культурні центри у 14 провінціях.

Тим часом, з лайнеру Diamond Princess випустили пасажирів, які виявились зараженими коронавірусом.

Однвк, у громадянки Китаю, через яку зупинили потяг "Київ - Москва" та евакуювали цілий вагон пасажирів, наявність коронавірусу COVID-19 не підтвердилась.

Оновлено 22 лютого об 13:49

Влада китайської провінції Хубей оновили дані розповсюдження нового коронавірусу COVID-19. Вони вияснили, що інкубаційний період недуги може тривати 27 днів.

Сполучені штати звинуватили Росію в масштабній кампанії з дезінформації щодо ситуації навколо коронавірусу.

В Італії зафіксували першу смерть після зараження коронавірусом - там помер 78-річний чоловік. Це друга смерть після зараження коронавірусом в Європі.

Літак авіакомпанії SkyUp, який привіз українців з Уханя, проходить усі необхідні санітарно-епідеміологічні та технічні заходи щодо повної дезінфекції.

У футбольному клубі "Шахтар" вирішили, що можуть взяти участь у наданні допомоги українцям які ще не виїхали з Китаю, але хотіли б це зробити. Ідея народилася після того, як футболісти почули історію українки Насті Зінченко та її собачки. У свою чергу, дівчина подякувала футболістам "Шахтаря" за людяність.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов за дорученням президента Володимира Зеленського прилетів у селище Нові Санжари Полтавської області, де сталися протести.

Тим часом, президент Володимир Зеленський прийняв відставку голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігоря Сопеля через події під час прийому евакуйованих з Китаю.

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту до 20 квітня для чоловіка, який під час мітингу в Нових Санжарах наїхав на пост Нацгвардії.

У поліцейського з Нових Санжар, в якого мітингувальники кинули камінь, лікарі діагностували струс мозку. Йому також наклали шість швів на обличчя.

Оновлено 21 лютого об 16:20

Новим центром маштабного розповсюдження коронавірусу стали китайські в'язниці. У чотирьох тюремних закладах Китаю нарахували 512 випадків зараження. Загалом епідемія на території материкового Китаю уповільнилась.

В той час епідемія коронавірусу COVID-19 на лайнері Diamond Princess досі розростається. За добу захворіло ще 13 осіб, загалом число заражених на борту досягло 634 осіб.

В Брянську з маршруту "Київ-Москва" зняли громадянку Китаю з високою температурою через підозру на коронавірус. Українців, які перебували з жінкою у вагоні, залишили на карантин.

Евакуйованих з Уханю українців, вразило ставлення мешкканців селища Нові Санжари а також умови, в які вони потрапили у місці карантину.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що акції проти евакуації українців з Уханя мали політичну підтримку. Він порівняв Україну з Європою Середньовіччя, заявивши, що людям потрібно мати більше людяності, поваги, єдності та критичного мислення.

Усіх раніше затриманих під час протестів у Нових Санжарах поліція відпустила. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук пояснив, що секретність навколо евакуації українців та іноземних громадян із Китаю була для попередження "провокацій та спецоперацій".

В МВФ заявили, що вплив коронавірусу на зростання економіки може бути не таким значним. Про те, які економічні проблеми чекають світ на фоні коронавірусу, розповів Ігор Бураковський у статті "Коронавірус: епідемія як економічний шок".

Оновлено 20 лютого об 19:52

Евакуйовані з китайської провінції Ухань українці та іноземці нарешті прибули в Україну. Літак, що здійснював операцію, змушений був зупинитися два рази на дозаправку - в Алмати та в Борисполі. Він довго кружляв над Харківщиною, через ткман та не міг зробити посадку. Приземлившись в Харкові, евакуйовані поїхали у карантинну зону, яку облаштували у санаторії Нацгвардії у селищі Нові Санжари, що у Полтавській області. До місця призначення їх доставили майже десяток автобусів.

Лікарі та персонал, які супроводжували евакуацію, залишаться на двотижневому карантині разом з прибулими. Здоров'я усіх, хто підлягає карантину перевірили, вони у задовільному стані.

Місцеві жителі Нових Санжар виступили проти розміщення карантину у селищі, селяни вступили в сутичку з поліцією. Протестантів розігнали, 9 осіб внаслідок сутичок отримали ушкодження.Полтавська облрада збереться на позачергову сесію через розміщення евакуйованих з Китаю осіб.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що підстав для паніки через евакуацію українців з Уханя для жителів Полтавщини немає. Акцію протесту він назвав "способом маніпуляції". Разом із Зоряною Скалецькою, Гончарук "терміново" вилетів до Нових Санжар.

У той час, у відповідь на поведінку місцевих жителів селища Нові Санжари, Православна церква України та Українська греко-католицька церква закликали українців бути милосердними до співвітчизників, евакуйованим з Китаю.

У самому Китаї ще залишились українці. Багато з них відмовились від евакуації та залишились в країні добровільно. Посольство України Китаї тримає з ними постійний зв'язок. Серед тих чотирьох осіб, яким відмовили в евакуації через підозріло високу температуру булай дівчина, яку не пустили на брот з песиком. Президент України Володимир Зеленський подзвонив дівчині та пообіцяв забрати з Уханя її та її собачку.

У той час, українці, що підхопили коронавірус на круїзному лайнері Diamond Princess вже одужали. Захворювання досі циркулює судном і заражає здорових пасажирів, на лайнері зафіксували перші смерті.

Від захворювання померли перші дві людини в Ірані. Коронавірус також дістався Південної Кореї. Там зазначають, що можливим центром поширення став релігійний культ.

Оновлено 19 лютого об 15:03

Від коронавірусу вилікувались майже 15 тисяч людей. Кількість тих, хто одужав, у сім разів перевищує кількість смертей. Китайські науковці заявили, що пік епідемії нового китайського коронавірусу COVID-19 вже минув.

В Ухані, який став епіцентром нового спалаху коронавірусу, спеціально для боротьби із захворюванням введені в експлуатацію 12 тимчасових лікарень.

В Китаї досі проходить карантинний режим, жителів просять залищатись вдома. Для підтримки духу, клуби влаштовують вечірки онлайн для тих, хто опинився в карантині. Вони транслювали нарізки з записаних виступів артистів – і виявилися дуже популярними.

Китайський уряд пильно стежить за тим, як у світ поширюють новини про коронавірус. Він вже відкликав акредитації в країні трьох репортерів газети Wall Street Journal, яка покарання за обурливий заголовок статті.

На круїзному лайнері Westerdam, який після відмови п'яти портів все ж причалив у Камбоджі, не виявили жодної людини, яка б буда інфікована коронавірусом COVID-19.

З України в китайський Ухань вилетів літак для евакуації українців. Передбачається, що літак повернеться в Україну 20 лютого в 8 ранку.

Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька відмовилася повідомити куди планують евакуювати з провінції Хубей українців та іноземних громадян. Зазначається, що у міністерства є як мінімум чотири варіанти, де можна розмістити евакуйованих.

Тим часом, кількість померлих від коронавіруса перевищила 2000, а хворих у світі нарахували 75 196.

Оновлено 18 лютого об 12:49

У ВООЗ застерегли від надмірних заходів у боротьбі з коронавірусом - за межами провінції Хубей поширення COVID-19 незначне, однак Росія закрила кордон з Китаєм через побоювання епідемії.

Органи охорони здоров'я Китаю опублікували дані першого дослідження, присвяченого коронавірусу Covid-19. У дослідженні розповіли, який шанс підхопити важку форму коронавірусу.

Вчені з Сіанського університету Цзяо Тун провінції Шеньсі розробили робота, який знайти потенційного переносника коронавірусу в натовпі.

Знайшли випадок захворювання коронавірусом, який не розпізнали з першого разу. В американки, що була пасажиром круїзного лайнера MS Westerdam не проявлялося жодних симптомів, однак вона вийвилась хворою.

У Пекіні, столиці Китаю, почали роботу по перебудові промислової будівлі в завод з виробництва захисних масок, який буде виробляти 250 тисяч масок в день.

Велика Британія долучилась до країн, які евакуюють своїх громадян з Diamond Prinсess. Україна досі не збирається вивозити своїх громадян з лайнеру.

Зараз Україна зосереджена на евакуації людей з центру епідемії, провінції Ухань. Глава міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков детально розповів як це буде проходити. Евакуйовані з Китаю на українському літаку іноземці пройдуть обсервацію в Україні. Мешканці села Микулинці, де можливо розмістять евакуйованих, виступили на мітингу проти розміщення на карантинного центру.

Епідемія COVID-19 вплинула також на світовий ринок. Apple попередила про перебої з поставками iPhone, оскільки велика частина цих тв інших продуктів Apple виробляється в Китаї.

Загалом кількість хворих на коронавірус у світі зросла до 72 436. Померли 1873 людини, одужали 12 677.

Оновлено 17 лютого об 16:50

Літак за українцями в Ухань вилетить у вівторок, 18 лютого, його повернення в Україну заплановано на четвер, 20 лютого. При цьому буде евакуйовано 49 українців і 25 іноземних громадян, які пробудуть на обсерваторії в Україні 14 днів.

Однак, Україна поки не збирається евакуювати своїх громадян з лайнера Diamond Princess. За даними посольства України в Китаї, ситуація на лайнері знаходиться "під контролем".

Епідемія коронавірусу стала каталізатором для розвитку ІТ-сектору в Китаї, до кінця поточного року на хмарні технології планують витратити 31,61 млрд. доларів.

У цей час, постраждалі від спалаху коронавірусу сегменти стають привабливими для інвестицій, повідомляє Швейцарський інвестбанк.

Також склали список країн, які найбільше постраждають від скорочення імпорту Китаю. Через зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) Китаю в першому кварталі 2020 року, постраждають також імпортери.

В США Сенатор від Республіканської партії Тому Коттон поширює чутки про новий китайський коронавірус COVID-19, нібито спалах коронавірусу, що вразив людей у всьому світі, був спровокований урядом Китаю.

Оновлено 16 лютого об 15:28

За добу кількість хворих на коронавірус COVID-19 зросла на дві тисячі. Загальна кількість хворих у світі перевалила за 70 тисяч. З початку поширення епідемії померло 1 669 людей, 8 494 осіб - вилікувались.

Ще 70 людей на японському круїзному лайнері підхопили коронавірус. Всього на борту 355 заражених. Для запобігання подальшому поширенню коронавіруса на борту створять спеціальну систему медичних заходів.

Оновлено 15 лютого об 15:07

Загальна кількість заражених коронавірусом в світі досягла 67 100, померли 1 526, одужали 8 141 особа.

Американська влада повідомила, що планує евакуювати своїх громадян з лайнера Dimond Princess, який стоїть на карантині у одному з портів Японії. На лайнері перебуває 380 американців.

Міністерство охорони здоров'я Франції заявило про смерть китайського туриста після зараження коронавірусом. Смерть стала першою за межами Азії.

Китайські вчені виявили нову інформацію про коронавірус. Сучасному коронавірусу від 20 до 70 років, він тісно пов'язаний з вірусом кажанів, який був знайдений у 2013 році. Коронавірус COVID-19 може жити на одязі та інших предметах більше тижня та може зберігатися на різних матеріалах і поверхнях.

Коронавірус дістався і України. У Житомирі ізолюють китайських будівельників, які беруть участь у реконструкції траси Київ - Чоп. Уряд має намір включити коронавірус в один з факторів ризику для розвитку економіки.

Оновлено 14 лютого об 13:28

Депутатка від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк назвала коронавірус і все, що з ним пов'язано, - "маркетинговим ходом", щоб продати більше медичних масок. Тим часом, кількість хворих на коронавірус у світі перевищило 64 тисячі, 1 489 людей померло, 7 092 людини вилікувались.

Коронавірус продовжує розпосвюджуватись на лайнері Diamond Princess. Щоб уникнути подальшого розповсюдження вірусу COVID-19, країни евакуюють своїх громадян із судна. Дозвіл покинути лайнер діє лише у разі відсутності зараження коронавірусом.

Евакуація українців з Уханя відбудеться 18 лютого. Після приземлення помістять на карантин тривалістю щонайменше 14 днів. На евакуацію своїх громадян Україна виділить 4,5 млн гривень.

Перший випадок захворювання на коронавірус підтвердив Єгипет. Захворювання виявили у громадянина з Китаю.

КНДР досі не коментувала інформацію про поширення вірусу на її території. Місцевий уряд наполягає, що коронавірус поширився лише на територію Північної Кореї.

Китайські лікарі запропонували ефективний спосіб лікування після зараження коронавірусом - переливання плазми від тих, хто вже видужав. Медики просять усіх, хто перехворів коронавірусом здавати кров, щоб на основі їх антитіл робити ліки.

Тим, часом китайські вчені опублікували нові знімки китайського коронавірусу під мікроскопом - він схожиий на віруси, що вже викликали епідемію в Китаї.

Зник китайський журналіст Чен Ціуші, який висвітлював тему коронавірусу в Китаї. Комітет захисту журналістів направив звернення до місцевої влади з проханням повідомити, чи утримують вони Чен Ціуші.

Оновлено 13 лютого о 14:24

Влада Японії повідомила про те, що в країні зафіксовано перший випадок смерті людини, яка була зараженою новим китайським коронавірусом COVID-19.

Всесвітня організація охорони здоров'я не вводить жодних обмежень на переміщення товарів через кордони і міжнародну торгівлю, а також повідомляє про безпечність посилок. Незважаючи на повідомлення ВООЗ, Данія, Грузія, Греція, Румунія, Сербія, Сінгапур та Іспанія вже повідомили Всесвітній поштовий союз (ВПС) про припинення поставок листів і посилок. Крім того, поштове агентство США частково призупиняє сполучення.

У ВООЗ повідомили, що тестування на людях нової вакцини від коронавірусу COVID-19 відбудеться через чотири-п'ять місяців.

У Китаї зафіксовано в середу найменшу кількість нових виявлених випадків зараження на коронавірус за останні два тижні, що підтверджує прогнози старшого медичного радника Пекіна Чжун Наньшаня про те, що спалах епідемії там закінчиться до квітня.

Оновлено 12 лютого об 15:07

Влада Китаю змінила методику підрахунку кількості хворих на коронавірус і не включає до офіційної статистики тих, у кого хвороба протікає без симптомів.

Канада виділить Всесвітній організації охорони здоров'я $ 2 мільйона на боротьбу з новим коронавірусом.

Прокуратура Китаю порушила кримінальну справу проти 59-річного чоловіка, який облив себе бензином, щоб не допустити заборону на громадські зібрання під час епідемії коронавірусу.

Дослідники з Імперського коледжу Лондона заявили про початок випробування на тваринах нової вакцини COVID-19 проти коронавірусу. За словами самих вчених, вони є одними з перших у світі, хто приступив до випробування ліків.

Оновлено 11 лютого об 13:22

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебрейесус в Женеві заявив про те, що новий коронавірус з Китаю представляє дуже серйозну загрозу для всього світу.

Двоє громадян України заразилися коронавірусною інфекцією за межами країни. Хворі працювали на круїзному лайнері Diamond Princess, поставленому на карантин біля берегів Японії, їх ушпиталили.

Станом на ранок 11 лютого загальна кількість хворих на судні становить 135 осіб. Літніх людей і людей із хронічними захворюваннями евакуюють.

Посольство України організовує спеціальний чартерний рейс "Київ – Вухань – Київ" для українців, які залишаються в Китаї. Прибулих одразу ж відправлять на карантин, а за відмову від підписання згоди можуть не пустити не борт.

Онлайн-архів medRxiv оприлюднив результати дослідження щодо тривалості інкубаційного періоду коронавірусної інфекції. У середньому інкубаційний період становить 3 дні, максимально – 24. Раніше вважалося, що інкубаційний період вірусу – два тижні.

Крім того, у дослідженні проаналізовані клінічні дані 1099 китайських пацієнтів, лише 1,18% з них контактували з дикими тваринами, яких називають переносниками коронавіруса.

Президент США Дональд Трамп вважає, що перемогти коронавірус вдасться вже за два місяці, оскільки "тепло вбиває цей вірус".

У російському Єкатеринбурзі відправили на карантин нещодавно призначеного та прибулого з Китаю генерального консула Цуй Шаочуня. Упродовж двох тижнів дипломат залишатиметься в ізоляції на території генконсульства.

Оновлено 10 лютого об 11:30

На борту поставленого на карантин круїзного лайнера Diamond Princess зафіксували ще 60 випадків зараження коронавірусною інфекцією. Станом на ранок, 10 лютого, загальна кількість хворих на судні становить 130 осіб.

Китайські робітники почали обробляти офіси та фабрики навколо Китаю, щоб поступово повернутись на роботу.

Оновлено 9 лютого об 11:30

В центрі захворювання залишається провінція Хубей, де зафіксували найбільшу кількість смертей за добу. В провінції щоденно виробляють 30 тисяч захисних костюмів, запасаються захисними масками, окулярами, щитами та іншим захисним одягом. Всього коронавірусом заразились 37 198 людей, 811 з них померли.

Оновлено 8 лютого об 11:13

В Ухані від коронавірусу померла громадянка США. Це перший випадок смерті іноземця в Китаї. Кількість жертв досягла 722 осіб, заразилися 34546.

Оновлено 7 лютого об 11:47

Влада Казахстану заборонила експорт медичних захисних масок після того, як їх продажі в Китаї виросли через спалах нового коронавірусу. Заборона на експорт призвела до зростання цін і дефіциту. Міністерство охорони здоров'я Казахстану не підтвердило жодного випадку зараження китайським коронавірусом. Але вчені попереджають, що медичні захисні маски не рятують від коронавируса. У Центрі з контролю і профілактиці захворювань США кажуть, що маски лише створюють помилкове відчуття безпеки.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін обговорив з президентом США Дональдом Трмапом коронавірус 2019 nCoV, Зокрема, Сі Цзіньпін закликав Сполучені Штати розумно реагувати на спалах нового вірусу.

Кількість заражених коронавірусом пасажирів на круїзному лайнері Diamond Princess, який знаходиться на карантині біля порту Йокогама в Японії, зросла втричі. Загальна кількість хворих - 61 людина.

Оновлено 6 лютого о 23:59

Ще один круїзний лайнер поставили на якір в круїзному терміналі в Гонконгу через підозру на коронавірус. Оператор Dream World, Genting Cruise Lines, повідомив, що офіційні особи Китаю доповіли компанії про трьох пасажирів з Уханя, які заразилися вірусом. Вони знаходилися на борту в період з 19 січня по 24 січня. Жодному з 1800 пасажирів і 1800 членів екіпажу на борту World Dream не дозволяється залишати корабель. Незабаром кількість хворих зросла до 20. У МОЗ уточнили, що українці, які знаходяться на лайнері, не заражені на коронавірус.

В Україну доставили першу партію тест-систем для діагностики коронавірусу. Поставлених тест-систем вистачить для дослідження 25-30 випадків можливого зараження коронавірусом.

У Кремлі змінили правила огляду учасників заходів за участі президента РФ Володимира Путіна. Крім стандартної перевірки документів, людина з тепловізором в руках перевіряє також температуру відвідувачів.

У Китаї помер 34-річний лікар Лі Веньлян, який ще в кінці грудня попереджав про смертельний коронавірус і через це потрапив до поліції.

В Ухані завершилося будівництво другої спеціалізованої лікарні для лікування хворих на коронавірус 2019 nCoV.

Alibaba Group запустила глобальну онлайн-платформу для закупівлі медикаментів. Це дозволить забезпечити необхідними препаратами регіони Китаю, які особливо постраждали через коронавірус.

Оновлено 5 лютого о 17:27

На круїзному лайнері Diamond Princess, який через спалах коронавірусу стоїть на карантині біля берегів Японії, перебувають щонайменше 20 українців. Загалом на борту судна перебувають 3711 осіб - громадяни 57 різних країн. При цьому 10 осіб заразилися коронавірусом.

Тест-системи для діагностики нового коронавирусу вже в Україні, але вони ще перебувають на митниці. Цих систем буде досить для дослідження 25-30 випадків. МОЗ України стверджує, що домовилися із Всесвітньою організацією охорони здоров'я про додаткові поставки тест-систем найближчим часом, що збільшить цю кількість удвічі або втричі.

Через спалах коронавірусу низка авіакомпаній припинила польоти в Китай, один з найжвавіших у світі туристичних ринків. Всього таких авіакомпаній 48. Список авіакомпаній, які припинили польоти в Китаї у зв'язку з поширенням коронавируса (дані Bloomberg станом на 5 лютого): Air Canada, American Airlines, Delta, United Airlines, Air India, Air Seoul, AirAsia, All Nippon Airways,Cathay Dragon, Cathay Pacific, China Airlines, IndiGo, Japan Airlines, Jetstar Japan, Jetstar Pacific, Korean Air, Mandarin Airlines, Pakistan International Airlines, Philippine Airlines, SilkAir, Singapore Airlines, Thai Airways, Thai Lion Air, VietJet Air, Vietnam Airlines, EgyptAir, El Al, Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines, Air France, Austrian Airlines, British Airways, Finnair, Iberia, KLM, Lufthansa, Neos, SAS, Swiss, Ukraine International Airlines, Virgin Atlantic, Kenya Airways, Royal Air Maroc, RwandAir, Air New Zealand и Qantas Airways.

 

З чого почався спалах коронавірусу

Вперше спалах хвороби у китайському місті Ухань було зафіксовано 12 грудня. Вчені повідомили, що джерело захворювання знаходилося на місцевому ринку морепродуктів. Через місяць, 7 січня, зафіксували 59 випадків захворювання, з них три - летальних.

Основними симптомами захворювання називали лихоманку, у деяких пацієнтів спостерігалося утруднення дихання, а рентгенівські знімки показували інвазивні пошкодження легенів. Влада Китаю заявляла про те, що немає ніяких ознак передачі вірусу від людини до людини. Лише 20 січня було підтверджено, що заразитися можна і при контакті з хворим.

Пізніше стало відомо, що збудником захворювання є невідомий раніше коронавірус.

Що таке коронавірус?

Коронавіруси – це сімейство вірусів, що викликає різні захворювання від простудних до важкого гострого респіраторного синдрому. Симптоми також можуть варіюватися від лихоманки і кашлю до відмови нирок. У деяких випадках захворювання може призвести до смерті.

Назву коронавіруси отримали через специфічну будови вірусу, який має шиповидні відростки, що нагадують корону. Сімейство коронавірусів включає в себе 39 вірусів, які вражають кішок, собак, велику рогату худобу, свиней, зайців. На даний момент відомо сім коронавірусів, які можуть викликати захворювання у людей.

Який коронавірус викликав спалах у 2020?

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визначила коронавірус 2019-nCoV.

Аналіз генетичного коду нового вірусу показує, що він більш тісно пов'язаний з вірусом SARS (важкий гострий респіраторний синдром), ніж будь-який інший людський коронавірус. Вірус SARS - також коронавірус - убив 774 особи на початку 2000-х років в десятках країн. В основному в Азії.

 

Звідки з'явився вірус?

За словами китайський вчених, вперше заразитися коронавірусом людина могла від змії. Найбільш близькими за генетичним кодом до вірусу виявилися два види змій - южнокитайський багатополосий крайт і китайська кобра. Незабаром вчені засумнівалися в зміїному походження коронавіруса. Згідно з даними, вірус ближче до структурі до коронавирусу кажанів.

Незабаром з'явилася інформація про те, що джерелом поширення нового коронавіруса може бути не ринок морепродуктів в Ухані, а китайська лабораторія, яка вивчає найбільш небезпечні віруси і бактерії в світі. У журналі The Lancet опублікували інформацію про те, що перший випадок захворювання, який був зафіксований 1 грудня 2019 року, не мав ніякого зв'язку з ринком морепродуктів.

"На початку спалаху основним офіційним джерелом публічної інформації були повідомлення Міської комісії з охорони здоров'я міста Ухань. У повідомленнях від 11 січня почали згадувати про 41 пацієнта, ця кількість залишалася незмінною до 18 січня. У повідомленнях не вказувалося, що ринок морепродуктів є джерелом, але неодноразово зазначалося, що немає ніяких доказів передачі вірусу від людини людині. Оскільки муніципальна комісія з охорони здоров'я зазначила, що діагностичні тести підтвердили 41 випадок до 10 січня, то чиновники, мабуть, знали історію випадків кожного пацієнта. Китай, мабуть, зрозумів, що епідемія виникла не на тому ринку морепродуктів", - зазначили в ЗМІ.

Біолог в Scripps Research Institute зазначив, що ринок морепродуктів - не єдине походження вірусу. В опублікованій у 2017 році статті "Всередині китайської патогенної лабораторії" наголошується, що китайська лабораторія, яка вивчає "найбільш небезпечні патогени у світі" базується в Ухані.

Новий коронавірус з Китаю: симптоми

Симптоми коронавіруса схожі з симптомами пневмонії і важкого гострого респіраторного синдрому. До них відносяться:

  • Втрата свідомості
  • Сухий, непродуктивний кашель
  • Лихоманка та підвіщення температури (38°С або вище)
  • Ускладнення при диханні
  • Болі в області грудей
  • Головний біль
  • Міалгія
  • Загальне недомагання

Вчені з'ясували, що інкубаційний період при інфікуванні новим коронавірусом триває в середньому 5,2 дня. В деяких випадках він може тривати трохи довше - до двох тижнів.

Головним симптомом нового захворювання є лихоманка, деякі пацієнти також мають проблеми з диханням. Німецькі дослідники прийшли до висновку, що інфіковані люди зі слабкими або симптомами, що починаються, наприклад, з болем у горлі, нежитем або ломотою в тілі без температури, можуть передавати вірус далі. Крім того, відомі випадки, коли захворювання проходило без підвищення температури.

Смертність від "уханьського коронавіруса" порівняно з іншими

Вчені відзначають, що вірус Ебола вбиває кожного другого з тих, хто заразився, SARS - 10%, смертність від нового коронавіруса, ймовірно, становить всього близько 2,2%. Разом з тим, поки ще занадто рано говорити про те, наскільки смертельним буде цей спалах, але число пацієнтів, що видужали, перевищила число померлих у Китаї вперше з 23 січня.

Кількість заражених і померлих від коронавіруса

Станом на четвер, 13 лютого, кількість заражених коронавірусом у світі становить 60107 осіб. Всього померли 1363 людини, за межами Китаю - двоє. Згідно з прогнозом голови спеціальної комісії Державного комітету у справах охорони здоров'я КНР Чжун Наньшань, пік поширення коронавіруса в Китаї настане через 10-14 днів. Центральне телебачення Китаю повідомило про двох новонароджених з позитивним результатом на коронавірус в Ухані після зараження їхніх матерів.

На поточний момент, за даними ЗМІ, вдалося вилікувати 5680 осіб.

Вчені з Університету Гонконгу заявили про те, що число тих, що тих, хто заразився новим коронавірусом тільки в місті Ухань може перевищувати 75 тисяч осіб. Їх моделювання показує, що кожен інфікований може заразити вірусом 2-3 людини. Кількість хворих подвоюється кожні 6,4 дня. Якщо вірус поширюється так швидко, то "епідемія вже могла охопити багато великих міст Китаю, через тиждень або два після Уханя", вважають дослідники.

Вчені також вважають, що під загрозою знаходяться міста в інших країнах, у яких є постійне транспортне сполучення з Китаєм.

Поширення коронавіруса у світі

Першими про випадки захворювання заявили влади Японії, Таїланду та Південної Кореї. Німеччина, Марокко, Франція, Японія, Іспанія, США, Канада, Росія і Фінляндії почали евакуювати своїх громадян з Китаю.

 

Випадки зараження коронавирусам підтвердили також в Японії, Німеччині, ОАЕ, Бельгії, Непалі та Нідерландах. Станом на 1 лютого вірус поширився на 26 країн. 2 лютого стало відомо про першу смерть від коронавіруса за межами Китаю. На Філіппінах помер 44-річний чоловік.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус. В Організації побоюються, що вірус потрапить на територію країн зі слабкою системою охорони здоров'я.

Вчені з Університету Джона Хопкінса створили динамічну карту, яка дозволяє відслідковувати поширення коронавіруса. Для її оновлення використовуються дані, надані Всесвітньою організацією охорони здоров'я, Центрами з контролю та профілактики захворювань, а також іншими достовірними джерелами.

 

Реакція влади Китаю на спалах коронавірусу

Влада Китаю тривалий час не вживала ніяких дій для того, щоб запобігти поширенню хвороби і приховувала інформацію, примушуючи лікарів мовчати про неї. 30 грудня минулого року офтальмолог з Уханя Лі Венльлян розповів своїм колегам про пацієнтів із вірусною інфекцією, яка нагадувала SARS (гострий респіраторний синдром, який викликав атипову пневмонію в Китаї та інших країнах на початку 2000-х років). Він написав в чаті WeChat, що атипова пневмонія підтверджена в семи випадках. Один з його колег запитав про те, чи повернулася атипова пневмонія, на що лікар відповів, що тип вірусу ще не визначений, тому не можна стверджувати, що це повторення минулого спалаху.

Після цього доктора Лі викликали чиновники з органів охорони здоров'я Уханя і зажадали пояснень того, навіщо він поділився цією інформацією. Поліцейські відчитали лікаря за поширення неправдивих коментарів", які "суттєво порушили громадський порядок".

Тільки 23 січня уряд Китаю перекрив транспортне сполучення з містом Ухань, який став епіцентром розповсюдження хвороби. Крім того, закрили залізничне і автобусне сполучення з містом Хуанган. За розпорядженням влади закрили також кінотеатри, інтернет-кафе та інші місця масового скупчення людей.

З містом Ечжоу, населення якого становить приблизно мільйон осіб, перервали залізничне сполучення. У загальній складності, в провінції Хубей закрили на карантин 13 міст.

У Китаї також скасували всі спортивні змагання мінімум до квітня.

Також у Китаї дезінфікують вулиці.

Лікування коронавірусу

24 січня в Китаї вилікували першого пацієнта з коронавірусом, в той час як в США тільки приступили до розробки вакцини. Незабаром Таїланд заявив про те, що розробив ефективну систему лікування коронавіруса, об'єднавши препарати від ВІЛ та грипу.

2 лютого в Ухані добудували першу спеціалізовану лікарню для хворих. Будівля лікарні, розрахованої на 1000 пацієнтів, побудували всього за 10 днів, використовуючи модульні конструкції. В Ухані за цією ж технологією будують другу лікарню, вона повинна прийняти перших пацієнтів в найближчі дні.

 

Китайське телебачення повідомило про можливий прогрес в пошуках лікування коронавіруса. У звіті говориться, що препарат, який перевіряється дослідниками з університету Чжецзян в Китаї, ефективний проти вірусу. Лікування було протестовано на клітинах поза людського тіла, тобто, його аналогічну дію при випробуваннях на людях ще не підтверджено, не кажучи вже про схвалення як ринкового препарату.

Окремо Китай почав клінічне випробування, щоб перевірити Remdesivir Gilead Sciences Inc., антивірусний засіб, розроблений для Еболи і атипової пневмонії. Регулятор охорони здоров'я Китаю також рекомендував препарат Калетра від AbbVie Inc., який вже був схвалений в якості ліків від ВІЛ, в якості спеціального противірусного препарату для коронавіруса.

Gilead Sciences Inc. є експериментальним препаратом, який не ліцензовано і не схвалений ніде в світі. У Китаї його почали використовувати після виявлення перших ознак високої ефективності.

Про значний прорив в розробці вакцини від коронавіруса заявив і голова відділу інфекції слизових оболонок і імунітету в Імперському коледжі Лондона професор Робін Шатток. За його словами, вакцину на тваринах протестують вже наступного тижня, а на людях - влітку, якщо буде забезпечено достатнє фінансування.

Що потрібно робити, щоб не заразитися коронавірусом

Міністерство охорони здоров'я України дало основні рекомендації про те, як уникнути зараження коронавірусом:

- уникати тісного контакту з людьми, які мають симптоми гострої респіраторної інфекції;

- частіше мити руки з милом, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;

- уникати тісного контакту з тваринами на фермах або в дикій природі;

- люди з симптомами гострої респіраторної інфекції - при кашлі не повинні підходити надто близько до співрозмовників, повинні використовувати одноразові серветки під час кашлю і чхання, частіше мити руки, скоротити контакти з іншими людьми.

Важливо пам'ятати, як передається коронавірус: можливе зараження від тварини і передача від людини людині. Крім того, спеціального лікування від нового типу коронавіруса поки немає, немає і вакцини від цього коронавіруса.

Рекомендації для уникнення зараження дала і ВООЗ:

  1. Мити руки з водою і милом, або ж обробляти їх антисептичною рідиною на основі спирту.

  2. Прикривати ніс і рот серветкою при чханні і кашлі.
  3. Уникати близького контакту з людьми з симптомами грипу або застуди.
  4. Піддавати м'ясо і яйця ретельній термічній обробці під час приготування.
  5. Уникати незахищених контактів з домашніми, фермерськими та дикими тваринами.

 

 

Крім того, тим, хто подорожує, ВООЗ рекомендує їсти тільки ретельно приготовану їжу, не плювати на публіці, уникати контактів і не подорожувати з хворими тваринами.

 

Коронавірус в Україні

Джерело DT.UA у Міністерстві охорони здоров'я заявиЛо, що міжнародний аеропорт "Бориспіль" не обладнаний стаціонарними тепловізорами, які можуть виявляти людей з підвищеною температурою, а значить, і попереджати поширення коронавіруса між країнами.

У Львові госпіталізували студента, який повернувся з Китаю. 31 січня в Рівному госпіталізували дівчину, яка повернулася з Китаю. Незабаром версія захворювання коронавірусом не підтвердилася.

1 лютого Китай схвалив евакуацію українців з Уханя. Українські туристи повернулися в Україну з Китаю 4 лютого.

Вплив коронавірусу на світову економіку

Через коронавірус SARS у 2003 році світова економіка втратила близько 40 млрд дол. Економічні наслідки спалаху нового коронавіруса, за оцінками аналітиків і реакції ринків, можуть бути набагато істотнішими.

23 січня фінансові ринки в Гонконзі, Шанхаї та Шеньчжені обвалилися на 2-3,5% на тлі очікуваного зниження економічного зростання Китаю. Найбільше просіли в ціні акції нафтових, туристичних і транспортних компаній, а також рітейлерів люкс-класу, включаючи Louis Vuitton, Gucci і Cartier. Курс юаня до долара опустився на 0,4% до 6,93 юаня/дол.

Спалах вірусу збігся з двотижневим періодом новорічних канікул, коли витрати китайців максимальні. Обмеження поїздок і масових заходів істотно скоротить попит на цілі групи товарів і послуг. І якщо в 2003-му Китай досить швидко оговтався від негативних економічних наслідків вірусу завдяки нарощуванню експорту, то у 2020-му з цим будуть проблеми.

30 січня з'явилися дані про те, що фондовий індекс MSCI, який вимірює акції в 49 країнах світу, впав до 0.5% через збільшення смертей від коронавіруса.

Європейські акції пішли в мінус, слідом за азіатськими − акціонери перестраховуються і переводять облігації в золото.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі