Критиків влади Саудівської Аравії викрадали і катували за рік до вбивства Хашоггі — NYT

Поділитися
Критиків влади Саудівської Аравії викрадали і катували за рік до вбивства Хашоггі — NYT Репресії в Саудівській Аравії загострилися після того, як у 2017 році принц Мухаммед отримав статус наслідного принца © themarker.com
Інформація про подібні операції надходить не тільки від американських чиновників, але і від саудитів.

За рік до вбивства опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман санкціонував секретну кампанію, щоб змусити замовкнути дисидентів: проводилися стеження, викрадення, затримання і катування громадян країни. Про це повідомляє американська газета The New York Times з посиланням на американських чиновників, знайомих з секретними звітами розвідки.

Принаймні деякі з таємних місій були виконані членами тієї ж групи, яка вбила і розчленувала Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі в жовтні 2018 року. За словами джерел, це свідчить про те, що вбивство Хашоггі було частиною більш широкої кампанії щодо переслідування інакомислячих.

У деяких випадках члени цієї команди насильно повертали саудитів з інших арабських країн, затримували і знущалися над ними в палацах, що належать наслідному принцу і його батькові, королю Салману.

Згідно з інформацією американської розвідки, одна із затриманих групою - викладач лінгвістики в університеті, яка написала блог про жінок в Саудівській Аравії - намагалася покінчити з собою в минулому році, піддавшись психологічним тортурам.

Інформація про подібні операції надходить не тільки від американських чиновників, але і від саудитів, які безпосередньо знають про деякі випадки. Про ситуацію вони розповіли на умовах анонімності, оскільки побоюються наслідків і гніву уряду Саудівської Аравії.

Саудівська Аравія і раніше переслідувала дисидентів та інших своїх громадян за кордоном, але репресії різко загострилися після того, як у 2017 році принц Мухаммед отримав статус наслідного принца і отримав більше впливу на країну.

Журналіст видання The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня, після того, як увійшов у будівлю консульства Саудівської Аравії в Стамбулі для отримання документів, що підтверджують згоду першої дружини на другий шлюб. 19 жовтня Ер-Ріяд визнав факт вбивства Джамаля Хашоггі в будівлі консульства в Стамбулі. За даними каналу Al Jazeera, Хашоггі ввели наркотик і розчленували безпосередньо в кабінеті консула.

Детальніше про міжнародні наслідки справи Хашоггі читайте в матеріалі Миколи Замікули "Зникнення журналіста" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі