Лідер італійського популістського Руху "п'ять зірок" оголосив про відставку

Поділитися
Лідер італійського популістського Руху "п'ять зірок" оголосив про відставку "Рух п'яти зірок" - найбільша популістська партія Італії © Flickr/Jonathan Parkes
Популісти поступово починають втрачати рейтинг

Популістські партії в різних країнах, які прийшли до влади, поступово починають втрачати рейтинг: виявилося, що яскравих декларацій мало для процвітання. Не оминули такі моменти і Італію.

Лідер італійської партії "Рух п'яти зірок" Луїджі ді Майо, який також займає пост міністра закордонних справ коаліційного уряду, оголосив про відставку з посади керівника політичної сили.

Як повідомляє видання TheLocal.it, про свою відставку він оголосив на з'їзді партії вдень 22 січня. Посаду керівника "Руху п'яти зірок" тимчасово обійме глава дисциплінарного комітету партії Віто Крімі.

Популістський "Рух п'яти зірок" нині є найбільшою владною партією в коаліції з лівоцентристською Демократичною партією. На виборах у березні 2018 року вона стала першою, здобувши понад 32,5%, і сформувала коаліційний уряд із правопопулістською "Лігою Півночі", яка тоді посіла третє місце.

В останні місяці, втім, "Рух п'яти зірок" почав втрачати свій рейтинг. Тоді в серпні 2019 року віцепрем'єр і лідер "Ліги Півночі" Маттео Сальвіні оголосив про вихід із коаліції. Утім дочасних виборів вдалося уникнути: "Рух" сформував уряд із Демократичною партією. Але падінню рейтингу "Руху" та особисто Луїджі ді Майо це не перешкодило.

Зазначимо, що вже 26 січня в Італії пройдуть перші регіональні вибори - в областях Емілія-Романья та Калабрія.

У ході дослідження три економіста, Рубен Дюранте, Паоло Пінотті і Андреа Тесей, змогли надати вагомі докази для шокуючого набору висновків: перегляд великої кількості розважальних телевізійних програм, схоже, негативно впливає на ваш інтелект. І це також підвищує ймовірність того, що ви проголосуєте за популістські партії.

До кінця 1970-х років італійське телебачення було серйозною справою. Єдиними національними каналами керував RAI, державний мовник. У середньому RAI віщають тільки близько 10 годин в день. Майже дві третини його вмісту складалися з серйозних новин чи освітніх програм. Навіть реклама повинна була відповідати високим моральним стандартам. Наприклад, в рекламі корму для тварин заборонялося показувати рухомі зображення кішок або собак. Очевидно, боси в RAI вважали, що компаніям недоречно купувати продукти для Котика або Ровера, поки люди в країнах, що розвиваються, страждають від голоду.

Все змінилося, коли Сільвіо Берлусконі, один з найбагатших підприємців Італії, почав скуповувати регіональні канали в 1980-х роках. Хоча італійські суди неодноразово оголошували його діяльність незаконною, тісні зв'язки Берлусконі з провідними політиками дозволили йому побудувати першу в Італії приватну мережу Mediaset.

Різниця між RAI і Mediaset була приблизно такою ж, як між американськими мережами 1960-х і кабельними шоу 2010-х. Менше 10 відсотків контенту Mediaset складається з новин або освітніх програм. У той час як RAI присвятив години серйозним політикам і професорам, обговорювати насущні проблеми дня, канали Берлусконі зосередилися на найменшому загальному знаменнику. На одному з найбільш сумно відомих шоу Mediaset модель знімала предмет одягу кожен раз, коли учасник відповідав на питання правильно чи мав щасливий поворот за кермом рулетки; коли вона була (майже) голою, він переміг.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі