Луценко, Йованович, Джуліані: Опубліковані свідчення представника Держдепу США

Поділитися
Луценко, Йованович, Джуліані: Опубліковані свідчення представника Держдепу США
Кент вважає, що до відставки Йованович були причетні "порохоботы". Також він звинуватили українських топ-чиновників у причетності до корупційних схем, у тому числі назвавши прізвища представників антикорупційних органів.

Заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент, який курирує адміністративну політику в блоці східноєвропейських країн, включаючи Україну, 15 жовтня, давав свідчення перед членами трьох комітетів Палати представників Конгресу за закритими дверима. Тепер оприлюднена стенограма його допиту, повідомляє пресслужба Держдепу.

У пресрелізі до повного тексту стенограми зазначено, що

Згідно текстом стенограми, на допиті Кент розповідав про те, що екс-генпрокурор України Юрій Луценко свого часу обіцяв "помститися" послу США в Україні Марі Йованович. З цією метою він нібито передавав інформацію проти Йованович безпосередньо особистому адвокату Трампа Рудольфу Джуліані. Також Кент вважає, що до відставки Йованович були причетні "порохоботы".

Заступник помічника держсекретаря США, більшою мірою, свідчив про усунення екс-посла Йованович, а також чиновників і політиків, які, нібито, були до цього причетні.

Кент підтвердив, що Йованович не раз закликала Луценко виконати обіцянки, які він дав, ставши генеральним прокурором. Зокрема, йшлося про реформу прокуратури. Вона категорично відмовлялася надавати яку-небудь допомогу і сприяти у вирішенні певних питань Луценко.

Американський політик ще уточнив, що тоді Луценко вважався другим найбільш впливовою людиною в Україні, після Петра Порошенка. Також, він згадував Авакова і був упевнений, що його щось пов'язує з Джуліані.

Також чиновник стверджує, що до знищення Йованович" були причетні "порохоботы".

"За 10 днів до виборів, замість того, щоб протистояти Росії або опонентам, як вони зазвичай це роблять, вони здійснювали атаки на посла Йованович і на мене", – розповів Кент.

Також він звинуватили українських топ-чиновників у причетності до корупційних схем, у тому числі назвавши прізвища представників антикорупційних органів.

Він розповів, що ситуацією, яка стала остаточною крапкою в руйнуванні відносин між американським посольством і Генпрокуратурою, стало затримання співробітників Національного антикорупційного бюро, які розслідували нібито неправомірну видачу біометричних паспортів Державною міграційною службою восени 2017 року. У посольстві заявляли про те, що це розслідування важливе, оскільки за деякими з виданих таким чином паспортами, громадяни хотіли отримати американські візи.

зокрема, до "корумпованими українцям", причетним до усунення Йованович, Кент відніс самого Луценка, його попередника Віктора Шокіна, голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницкого, а також прокурора Костянтина Кулика.

Під час допиту Кент також згадав про діяльність екс-спецпредставника США в Україні Курта Волкера. Він зазначив, що одного разу до нього приходила помічника Волкера, Кетрін Крофт, і просила знайти інформацію про те, просили США коли-небудь розслідувати яку-небудь справу в Україні. Тоді Кент нібито відповів, що якщо злочин було скоєно на території США, або має до Америки яке-небудь відношенні, то юридичний аташе в посольстві має право почати процедуру, і американські правоохоронці можуть працювати разом з українськими. Це передбачено Договором про взаємну правову допомогу.

"Якщо ви мене запитаєте, просили ми коли-небудь українську сторону провести якісь розслідування в політичних цілях, то я сподіваюся, що відповідь буде негативною. Сподіваюся, ми цього не робили і не будемо робити, всупереч тому, що намагаються просувати в пострадянських країнах ось вже протягом 28 років", – сказав Кент.

У відповідь на прохання помічниці Волкера, Кент стверджує, що відповів наступне:

"Я сказав Кетрін, що у Курта багато ідей. Деякі з них прекрасні, деякі не настільки хороші. Також я їй сказав, що її робота, як помічниці, полягає в тому, щоб переконатися, що ідея керівництва – в рамках політики США".

Через деякий час, в липні, Волкер повідомив Кенту особисто, що планує відновити комунікацію з особистим адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані. Чиновник Держдепу тоді нібито поцікавився у Волкера мотивом його рішення, нагадавши, що саме Джуліані "просив візи для корумпованих прокурорів", а також – "здійснював атаки на Марі Йованович". У відповідь від Волкера він почув, що комунікація з Джуліані необхідна, оскільки той має вплив на думку президента Трампа про Україну.

Крім цього, Кент розповів перед членами комітетів про свою розмову з тимчасовим повіреним США в Україні Вільямом Тейлором. Представник Держдепу розповідав Тейлору, що Волкер співпрацює з помічником Президента України Володимира Зеленського Андрієм Єрмаком, про те, що Трамп і Джуліані нібито зацікавлені в розслідуванні, про який питав Волкер, а також про те, що на думку Єрмака, якщо США дійсно зацікавлені у проведенні спільного розслідування, то це варто задокументувати. Нібито саме Єрмак закликав Волкера діяти за допомогою Договору про взаємну правову допомогу, і підказав, що йому варто зв'язатися з Кентом, як представником Держдепу.

Також у Кента була розмова з директором з питань Європи Ради нацбезпеки США Олександром Виндманом. Той висловлював йому свою стурбованість з приводу можливого політичного впливу президента Трампа на українського лідера під час телефонної розмови в липні. Кент стверджує, що тоді Віндман не говорив про деталі розмови. У порівнянні з телефонною розмовою в квітні, коли Трамп вітав Зеленського з перемогою на президентських виборах, за словами Виндмана, тон американського лідера був більш "холодним і стриманим".

Віндман вважав, що Президент Зеленський, як комік в минулому, намагався зачарувати Трампа" в липні, але так як у квітні, ця динаміка не спрацювала.

В кінці Кент ще розповів про те, що про готовність почати спільне з США розслідування, Президент Зеленський повинен був заявити одним із запропонованих способів: або під час інтерв'ю на великому американському телеканалі розглядався варіант з CNN, або під час конференції YES. Таку ідею просував особисто посол США в Євросоюзі Гордон Сондленд.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу.

В рамках процедури імпічменту Трампу перед законодавцями Палати представників Конгресу США вже дали свідчення близько 12 свідків.

Докладніше читайте в статті Олександра Хари "Імпічмент. Майже офіційно" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі