Макрон похвалив Путіна за повернення захоплених кораблів Україні

Поділитися
Макрон похвалив Путіна за повернення захоплених кораблів Україні Макрон назвав повернення кораблів очікуваним жестом © сайт Кремля
Французький президент заявив, що сподівається на "зміцнення довіри" між Україною і Росією.

Президент Франції Еммануель Макрон у ході розмови з президентом РФ Володимиром Путіним позитивно відгукнувся про повернення Україні кораблів, захоплених росіянами рік тому, повідомили в Єлисейському палаці.

Макрон назвав повернення кораблів "очікуваним жестом" і висловив надію, що він допоможе "зміцнити довіру у діалозі між Росією і Україною".

Розмова президентів, який відбувся у вівторок, 18 листопада, проходив на тлі підготовки до саміту "Нормандської четвірки". Зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії повинна відбутися в Парижі 9 грудня.

18 листопада Росія повернула Україні захоплені в 2018 році кораблі ВМС. Перед виведенням кораблів із Керчі російські окупанти проводили на них ремонтні роботи, зокрема, ліквідували пробоїну на борту катера "Бердянськ". Намагаючись узаконити приховування доказів агресії, слідчі ФСБ виключили українські кораблі зі списку речових доказів у сфабрикованій справі про "прорив кордону". До того ж, в Кремлі продовжують наполягати, що повернення кораблів нібито не пов'язане з рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Внаслідок атаки поранення отримали троє моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Атака в районі Керченської протоки стала першою відкритою агресією РФ проти України з 2014 року. Росія відмовилася визнати захоплених моряків військовополоненими, слідчі ФСБ фабрикували проти них справу за "порушення кордону". 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ негайно звільнити моряків і повернути кораблі.

У червні Росія відзвітувала трибуналу про виконання вимог, але українців тримали в московському СІЗО "Лефортове" до 7 вересня. Саме тоді відбувся обмін утримуваними особами між Україною і РФ, у рамках якого 24 моряки повернулися додому.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі