Мальта продає паспорти ЄС багатіям з Росії - The Times

Поділитися
Мальта продає паспорти ЄС багатіям з Росії - The Times Багаті росіяни купують паспорти Мальти заради доступу до Шенгенської зони. © timesofmalta.com
Правозахисники кажуть, що видача громадянства за інвестиції створює можливості для корумпованих чиновників.

Багаті росіяни купують можливість вільно подорожувати в країни ЄС, купуючи паспорти Мальти за сотні тисяч євро.

Серед таких "мальтійців" - генеральний директор Yandex Аркадій Волож і власник інвестиційного холдингу O1 Group, зареєстрованого на Кіпрі, Борис Мінц.

Про це пише The Times, додаючи, що багаті росіяни стають громадянами Мальти, користуючись програмою про індивідуальні інвестиції, яка була запроваджена в 2014 році. Тисячі людей скористалися цією схемою, щоб отримати доступ до Шенгенської зони. Видання зауважує, що уряд Мальти вніс близько 700 росіян і членів їхніх родин в список тих, хто отримав громадянство в 2016 році. Активісти за прозорість вказують на те, що такими програмами отримання громадянства можуть зловживати іноземці. В 2015 році 40% від загальної кількості іноземців, які стали громадянами Мальти, були вихідцями з Росії. Правозахисна компанія Transparency International наголошує, що відсутність контролю ЄС за такими паспортними схемами "створює додаткові можливості для корумпованих чиновників".

Згідно з мальтійської програмою, заявники повинні "вкласти" 650 тисяч євро, а також купити нерухомість, вартістю 350 тисяч євро чи орендувати житло впродовж 5 років, сплачуючи щомісяця не менше, ніж 16 тисяч євро. Також ті, хто хоче стати громадянами Мальти, повинні івенстувати в акції чи бонди країни 150 тисяч євро. Додаткові стягнення можуть варіюватися від 25 до 50 тисяч євро.

Уряд Мальти стверджує, що програма отримання громадянства пішла на користь економіці. У свою чергу, критики наполягають, що громадянство не можна продавати, адже так чиновники фактично торгують країною.

Читайте також: Політизація тарифних питань ставить під загрозу співпрацю з МВФ - політолог



Раніше видання The Guardian писало, що українські олігархи Коломойський, Боголюбов і Григоришин купили паспорти Кіпру. Втім, вони цього ніколи не заперечували. Приміром, Коломойський ще в 2014 році сам підтверджував, що у нього окрім українського паспорта є ще й кіпріотський і ізраїльський.

Поділитися
Підготував/ла Лесь Димань
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі