Міністр оборони США назвав Ердогана відповідальним за активізацію ИГИЛ в Сирії

Поділитися
Міністр оборони США назвав Ердогана відповідальним за активізацію ИГИЛ в Сирії © kremlin.ru
Глава Пентагону наголосив, що Ердоган несе повну відповідальність за наслідки його армії вторгнення в Сирію, серед яких - можливе відродження ІДІЛ, ризик військових злочинів і зростаючий гуманітарна криза.

Міністра оборони США Марк Еспера заявив, що Пентагон покладає відповідальність на президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана за можливу активізацію діяльності терористичної угруповання ІДІЛ в Сирії, повідомляється на сайті міністерства.

За словами Еспера, лідер Туреччини всіляко ігнорував звернення світової спільноти, що в кінцевому підсумку призводить лише до масових жертв, біженцям, руйнувань, відсутності безпеки і зростаючу загрозу від ІДІЛ.

"Незважаючи на опозицію і неодноразові попередження з боку Сполучених Штатів і міжнародного співтовариства, президент Туреччини Ердоган розпорядився про односторонньому вторгнення в північну Сирію. Це неприпустиме вторгнення також підірвало успішну багатонаціональну місію "Поразка ІДІЛ" в Сирії і призвело до звільнення багатьох небезпечних бойовиків ІДІЛ", – зазначив чиновник.

У Пентагоні вважають, що дії турекой армії в Сирії безвідповідальними, такими, які піддають ризику збройні сили США.

"Ми також ризикуємо опинитися втягнутими в більш широкий конфлікт. Тому за вказівкою президента Трампа міністерство оборони здійснює виведення військовослужбовців США з північно-східної Сирії", – додав Еспера.

На думку глави Пентагону, дії Туреччини були непотрібними і імпульсивними. Президент Ердоган несе повну відповідальність за наслідки, включаючи можливе відродження ІДІЛ, можливі військові злочини і зростаючий гуманітарна криза.

"Двосторонні відносини між нашими країнами також постраждали. На наступному тижні я буду відвідувати НАТО в Брюсселі, де планую чинити тиск на інших наших союзників по НАТО, щоб вони зробили колективні та індивідуальні дипломатичні та економічні заходи у відповідь на ці кричущі дії Туреччині", – йдеться в заяві міністра оборони США Марка Еспера.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди, очевидно, після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" й "Оливкова гілка".

Євросоюз, НАТО і Ліга Арабських держав засудили Туреччини і закликав Анкару припинити операцію в Сирії.

Президент США Дональд Трамп публічно закликав Ердогана відмовитися від операції проти сирійської курдів і погрожував Туреччині санкціями, віддавши при цьому наказ про виведення американських військовослужбовців з прикордонного регіону. Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.

У грудні минулого року Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ із Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти терористичного угруповання "Ісламська держава". Вже у січні армія Туреччини завдала артилерійських ударів по районах на півночі Сирії, які знаходяться під контролем курдських Загонів народної самооборони YPG.

Опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар у спину". Американський військовий контингент діяв у тісному контакті із СДС, які воюють проти ІДІЛ і режиму Башара Асада. До складу СДС входять також курдські загони самооборони YPG, проти яких Туреччина провела серію операцій. Анкара вважає курдські формування в Сирії терористичними і звинувачує їх у підтримці сепаратистів з "Робітничої партії Курдистану".

Детальніше про наслідки турецької операції читайте у матеріалі Миколи Замікули "Ердоган знайшов "Джерело миру"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі