Міністр оборони США закликав війська залишатися "аполітичними" під час протестів

Поділитися
Міністр оборони США закликав війська залишатися "аполітичними" під час протестів © https://twitter.com/MNNationalGuard
Протестувальники залишаються на вулицях американських міст.

Міністр оборони США Марк Еспер у своєму листі від 2 червня закликав війська залишатися "аполітичні в ці турбулентні дні" і заявив, що Пентагон хоче захистити право громадян на протест і мирні збори, повідомляє Радіо Свобода.

У той же час напередодні Еспер вжив словосполучення "бойовий простір", щоб описати місця проведення протестів. Тому його піддали критиці. Зокрема, генерал у відставці Мартін Демпсі написав у Twitter: "Америка - не поле битви. Наші співвітчизники - не вороги".

У Нью-Йорку, де Трамп раніше закликав владу використовувати Нацгвардію, щоб впоратися з "покидьками і невдахами" після кількох ночей грабежів і псування майна, протестувальники залишилися на вулицях після комендантської години. Поліція повідомила про арешти. Крім того, є повідомлення про грабежі і заворушення.

У Вашингтоні на вулиці вивели військову техніку, солдатів і поліцію. Деякі протестувальники залишилися після початку комендатнтськои години, хоча їх було менше, ніж у попередні дні.

25 травня в Міннеаполісі 46-річний темношкірий чоловік Джордж Флойд помер після того, як його затримали, закували в наручники і поклали на землю обличчям вниз, а поліцейський притискав його шию коліном в той час, як Флойд говорив, що не може дихати. Відео затримання викликало протести по всій країні.

Поліцію викликав власник магазину, який заявив, що Флойд розплатився фальшивою банкнотою.

Через чотири дні поліцейському Дереку Шовіну, який затримував Флойда, пред'явлені звинувачення у вбивстві третього ступеня і ненавмисному вбивстві другого ступеня. Він і троє інших поліцейських, які стояли поруч і не втручалися, були звільнені.

Сім'я Флойд і їх адвокати заявляють, що обвинувачення повинно бути змінене на вбивство першого ступеня і повинні бути пред'явлені звинувачення трьом іншим поліцейським. За даними повторного розтину лікарів, чоловік помер від асфіксії після того, як на його шию і спину тиснув поліцейський.

Читайте також: У США мародери прямо на ходу пограбували поїзд з побутовою технікою

За підсумками заворушень у 25 містах введено комендантську годину. У Вашингтоні, а також у восьми штатах мобілізовані місцеві національні гвардії.

Детальніше про протести в США читайте в статті Сергія Корсунського "Одного разу не тільки в Америці" на ZN.UA.

Поділитися
Дивіться спецтему: Протести через смерть Джорджа Флойда
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі