Молдова готова надати широку автономію "Придністров'ю"

Поділитися
Молдова готова надати широку автономію "Придністров'ю" © Ігор Додон / Twitter
Президент Молдови Ігор Додон визнає де-факто різні уряди в країні.

Президент Молдови Ігор Додон розповів про готовність надати "Придністровській Молдовській Республіці" широку автономію та гарантію співпраці. За його словами, між лівим і правим берегами Молдовим майже повна економічна інтеграція. Про це президент розповів у своєму традиційному відеозверненні, де відповідав на питання громадян.

Під час відповіді про політичний зв'язок з регіоном Придністровя, Додон перейшов на російську мову, щоб відповідь зрозуміли "жителі лівого берегу".

"Дорогі жителі лівого берегу, ми всі є громадянами республіки Молдова. Так, у нас є ще не вирішений конфлікт. Хто й чому винен - ми можемо дуже довго сперечатись. Якщо ми почнемо з цього, ми ні до чого не дійдемо. Нам треба якнайшвидше вирішити цю ситуацію та об'єднати країну. Де-юре ми одна країна, але де-факто в нас різна влада, з якою, до речі, в нас гарні контакти. Ніхто нікого не ненавидить. Але ви повинні зрозуміти, без Молдови, без правого берегу у "Придністров'я" немає майбутнього" - зазначив він.

За словами Додона, між країною та республікою вже є всі необхідні передумови. Близько 70% виробництва "Придністров'я" напряму чи опосередковано пов'язані з Кишиневом. Молдова визнала дипломи "придністровських" вишів та вирішили проблеми з номерами автотранспорту, розробивши нейтральні знаки. Для повної інтеграції залишилось домовитись про співпрацю банків та операторів мобільних зв'язку.

"Ми робимо все можливе, щоб зблизити "береги". Потрібно розмовляти, ми готові вийти з ситуації, дати гарантію та широку автономію. Але як ми це зробимо, потрібно вирішувати за переговорами" - додав Ігор Додон.

Раніше повідомлялось, що "Міністерство закордонних справ" невизнаної Придністровської Молдовської Республіки вводить заборону на перетин машинами з молдовськими номерами молдовсько-українського кордону на придністровській ділянці. Молдовські автомобілісти не зможуть проїжджати через "Придністров'я", прямуючи в Україну. Мова йде про популярні в Молдовії напрямки на Київ та Одесу. Якщо в Одесу можна їздити й іншими шляхами, то для поїздки з Кишинева в Київ доведеться об'їжджати близько 150 км.
За словами пресслужби, нововведення стало відповіддю на рішення офіційного Кишинева обмежити виїзд за кордон автотранспорту з придністровськими номерами, а також водіям з придністровськими правами.
Чим повчальний для України "автомобільний конфлікт" Кишинева і Тирасполя читайте в статті Артема Филипенка "Придністровське врегулювання: такі важкі "малі" кроки" для видання "Дзеркало тижня. Україна".
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі