Мюнхенська конференція з безпеки оголила глибокі тріщини трансатлантичних відносин – DW

Поділитися
Мюнхенська конференція з безпеки оголила глибокі тріщини трансатлантичних відносин – DW © Goodada
Друзі чи вороги? Відносини по обидві сторони Атлантики складні. На конференції з безпеки в Мюнхені відмінності були більш очевидні, ніж коли-небудь, вважає Матіас фон Хейн.

Напруженість наростала тривалий час, і тепер вийшла на перший план: на Мюнхенській конференції з безпеки проявилися глибокі тріщини в трансатлантичних відносинах. Відповідь держсекретаря США Майка Помпео на вступну промову президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра показала, що Європа - або, принаймні, Берлін, а тим паче Париж - ще далі знаходяться від Вашингтона, ніж коли-небудь, пише Матіас фон Хейн у своїй колонці для DW.

Спільний ворог?

Делегація США доклала всіх зусиль, щоб скоротити розрив між двома сторонами, але її підхід явно розходився з адміністрацією президента Дональда Трампа. Проте, Конгрес США та уряд домовляються про те, що Китай - новий ворог. Автор сподівається, що перед лицем цієї загрози європейці та американці знову знайдуть спільну мову.

Практично не було зустрічей, панелей або виступів, на яких США не розглядали питання про майбутнє розгортання технології 5G з неодноразовими попередженнями про участь китайської телекомунікаційної компанії Huawei.

Одне можна сказати напевно: не буде повернення до періоду розквіту тісних трансатлантичних зв'язків. Багато експертів кажуть про те, що Європа стане суверенною, стратегічною, політичною силою. Є вимоги до Німеччини знову вивчити мову влади, яку, вже освоїв президент Франції Еммануель Макрон.

Підтримка європейської "незалежності"

Що стосується майбутніх трансатлантичних відносин, з'явилися три позиції. По-перше, французьке бачення європейської незалежності. По-друге, домінантна позиція, особливо у Східній Європі, про те, що потрібно бути тісно пов'язаним з Вашингтоном, незважаючи ні на що. І по-третє, нерішучість Німеччини між цими позиціями. Однак, можна з деякою впевненістю передбачити, що якщо Дональд Трамп виграє вибори президента США у листопаді, французьке бачення отримає потужний удар по руках - у тому числі з Берліна.

Макрон дає поштовх дебатів у ЄС

Основною подією Мюнхенській конференції з безпеки, можливо, стала поява президента Франції Еммануеля Макрона. Президент Франції зробив неймовірний динамізм у європейські дебати. Він бореться за європейську незалежність. Він хоче спільної зовнішньої та оборонної політики. І якщо це не спрацює для всіх 27 членів ЄС після Brexit, то Париж залюбки займеться з тими, хто підтримує ідею, неодноразово висловлену на конференції: створити Європу, здатну діяти перед обличчям "суперництва великих держав".

Макрон прийшов до думки, що одних амбіцій недостатньо в цьому новому світі. Потрібні навички. Реакція на цей висновок Макрона від німецької делегації була схвальною, але ще невідомо, чи зобразиться це схвалення у дії, резюмує автор.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі