МЗС повідомив, що Україна не має наміру визнавати псевдовибори президента в Абхазії

Поділитися
МЗС повідомив, що Україна не має наміру визнавати псевдовибори президента в Абхазії За "виборами" неодмінно виявиться Росія © politikus.ru
Україна підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів

Україна вважає, що за так званими президентськими виборами в невизнаній Абхазії стоїть Росія, і не має наміру їх визнавати.

Так звані президентські вибори на території Абхазії (Грузія), прийшли 25 серпня, повідомляє Міністерство закордонних справ.

"Україна не визнає ці фейкові "вибори" і розглядає їх як чергову провокаційну спробу Російської Федерації легітимізувати проросійський сепаратистський режим окупованої грузинської території Абхазія. Україна незмінно підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів і не визнає так званої незалежності окупованих Абхазії і Цхінвальського регіону/Південної Осетії", - йдеться в заяві МЗС.

Міністерство закордонних справ України закликає Російську Федерацію до поваги і неухильного виконання норм і принципів міжнародного права і перегляду рішення про визнання "незалежності" так званих Республіки Абхазія та Республіки Південна Осетія.

25 серпня на території самопроголошеної Абхазії проходять "президентські вибори", в яких беруть участь 9 кандидатів. Голосування буде проходити на 152 виборчих дільницях. За даними ЦВК Абхазії, у виборах можуть взяти участь понад 118 тисяч виборців. Президент Абхазії обирається терміном на п'ять років.

Спочатку вибори президента Абхазії планувалося провести 21 липня. Їх перенесли через хворобу опозиційного кандидата в президенти Аслана Бжанії. Він у підсумку відмовився від участі у виборах через тривалий термін відновлення здоров'я.

Після військового конфлікту між Росією і Грузією в серпні 2008 року РФ визнала незалежність Абхазії, проте в Грузії територія вважається окупованою. Крім Росії, незалежність Абхазії визнають тільки Венесуела, Нікарагуа, Науру і Сирія.

Нагадаємо, що російські війська вторглися в Грузію 8 серпня 2008 року. Кремль виправдовував свої дії "агресією" урядових військ проти маріонеткового уряду так званої "Республіки Південна Осетія". Кремль відправив до Грузії танкові бригади, російська авіація бомбила грузинські міста, об'єкти цивільної і військової інфраструктури.

Військові дії вийшли за межі Цхінвальського регіону, охопили Абхазію й інші райони Грузії. Окупація супроводжувався етнічними чистками грузинського населення в Південній Осетії, яке складало біля третини населення регіону.

12 серпня за посередництва міжнародних організацій та США Грузія й Росія підписали угоду про припинення вогню. Росія зобов'язалася вивести війська з території Грузії до 1 жовтня 2008 року. Проте російські війська продовжили просування вглиб грузинської території, а 26 серпня Кремль визнав "незалежність" Абхазії та Південної Осетії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі