На банкнотах і монетах Казахстану більше не буде написів російською мовою

Поділитися
На банкнотах і монетах Казахстану більше не буде написів російською мовою Написи будуть тільки казахською мовою © тенге
Нурсултан Назарбаєв підписав указ про єдину мову на банкнотах і монетах Казахстану - казахську.

У п'ятницю, 22 лютого, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав виданий у грудні 2018 року указ про зміну зовнішнього вигляду монет і банкнот національної валюти. На них не буде написів російською мовою, тільки державною мовою. Російську дозволять використовувати в оформленні інвестиційних і колекційних монет. Старі правила допускали дві мови.

"Текст написів, які використовуються в дизайні банкнот і монет, оформляється державною мовою. У дизайні інвестиційних і колекційних монет допускається використання написів на іноземних мовах", - йдеться в тексті указу, опублікованому в п'ятницю на сайті інформаційно-правової системи нормативних правових актів "Аділет".

Концепція дизайну банкнот та монет національної валюти – казахстанського тенге, прикладена до указу Назарбаєва, визначає основні принципи розробки дизайну банкнот та монет національної валюти. Указом також скасовані всі прийняті раніше документи, що стосуються дизайну і мови національної валюти Казахстану.

МЗС Росії відреагував на введений в дію указ: "Тема знаходиться в сфері нашої пильної уваги, враховуючи, що це одна із задач і функцій МЗС не тільки в контексті Казахстану, але і в принципі усього простору, де проживають люди, для яких російська - рідна мова".

Раніше повідомлялося, що значне падіння тенге певний час тому почалося після переходу до вільно плаваючого обмінного курсу національної валюти Казахстану по відношенню до долару. В перший же день у відсотковому співвідношенні падіння склало близько 26,2%. Разом з тим, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв пояснив обвал тенге проханнями бізнесменів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі