На саміті в Берліні прийнято підсумковий документ по Лівії

Поділитися
На саміті в Берліні прийнято підсумковий документ по Лівії Лівія перебуває в затяжному конфлікті з 2011 року
Учасники саміту закликали до невтручання третіх сил у лівійський конфлікт

У підсумковому документі з врегулювання конфлікту в Лівії йдеться, в першу чергу, про припинення вогню, зниження насильства і роззброєння воєнізованих груп. Це ключові пункти в спільній заяві, а їх було чимало.

У Берліні завершився саміт, присвячений подіям у Лівії, на якому крім сторін протистояння, були представлені США, Росія, Німеччина, Туреччина, Франція, Єгипет, ОАЕ, Велика Британія та Алжир. Прийнято спільну заяву.

Згідно із заявою, врегулювання лівійського конфлікту пропонується розділити на шість напрямів: припинення вогню;

  • дотримання збройового ембарго;
  • політичний процес;
  • реформа сектора безпеки;
  • економічна реформа;
  • дотримання норм гуманітарного права і прав людини.

Порушено ряд інших важливих питань, таких як обмін полоненими, відновлення економіки, безпека нафтових об'єктів і ін.

Учасники саміту з Лівії в Берліні закликали до роззброєння воєнізованих груп або їх включення в державні структури безпеки.

Документ також пропонує всім учасникам берлінського саміту відмовитися від втручання в лівійський конфлікт, закликані також до цього інші міжнародні суб'єкти.

За підсумками конференції під егідою ООН передбачається створити міжнародний комітет по супроводу для координації підсумків саміту в Берліні.

Громадянська війна в Лівії не припиняється з 2011 року, коли був повалений диктаторський режим Муаммара Каддафі. У 2014 році в країні встановилося фактичне двовладдя: у Тріполі розташовується сформований за підтримки ООН Уряд національної єдності на чолі з Файезом Сараджем, а на сході країни діє парламент, який спирається на "Лівійську національну армію" Халіфи Хафтара. Хафтара, який прагне захопити владу, підтримують Росія, Єгипет, ОАЕ і Саудівська Аравія. Російські бойовики ПВК "Вагнера", що воювали у складі незаконних збройних формувань на Донбасі, воюють у складі армії Хафтара, а решта країни відкидають ідею політичного ісламу, прагнучи, щоб країною керувала сильна рука.

Сараджа підтримує Туреччина, яка вводить свої війська, а також багатий арабський Катар, який допоміг повалити режим Муаммара Каддафі. Туреччина, зокрема, поставляє зброю Лівії, порушуючи ембарго ООН. Катар заявляє, що Хафтар створює перешкоди для мирного врегулювання в країні.

Детальніше про те, як Лівія стає плацдармом геополітичної гри Анкари і Москви, читайте в статті "Нова війна Ердогана" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі