На виборах в Гонконзі перемагають опозиційні кандидати

Поділитися
На виборах в Гонконзі перемагають опозиційні кандидати Протестувальники цими виборами посилають чіткий сигнал Пекіну © Скріншот Youtube
У голосуванні взяли участь 2,9 мільйона осіб, явка склала 71%

Майже 3 мільйони гонконгців проголосували на виборах в окружні ради в неділю, що стало рекордним явищем, що дає мирний, але переконливий сигнал про те, що вони вимагають права голосу в політиці свого міста, охопленого протестом.

На місцевих виборах в районні ради Гонконгу з великим відривом перемагають опозиційні кандидати з продемократичного руху.

Про це повідомляє South China Morning Post.

Pа останніми даними, перемогу у своїх округах здобув 201 опозиційний кандидат проти лише 28 кандидатів, які підтримують Пекін. Ще 12 кандидатів вважаються незалежними, результати щодо ще 211 місць в районних радах поки невідомі.

У голосуванні взяли участь 2,9 мільйона людей, явка склала 71%. У 2015 році явка була значно нижчою - 47%.

Продемократичні протестувальники, які вже шостий місяць влаштовують акції у Гонконгу, хочуть надіслати цим голосуванням сигнал Пекіну зі своїми вимогами демократичних змін, тоді як пропекінські кандидати закликали підтримати їх і продемонструвати "втому" від нескінченних акцій протесту і безладів.

Попри те, що з кінця минулого тижня протистояння між демонстрантами й гонконзькою поліцією загострилося, вибори відбулися у спокійній атмосфері.

На місцевих виборах Гонконг обирає 452 членів районних рад із понад 1000 кандидатів. Вони не мають реальних повноважень, а займаються переважно консультуванням уряду Гонконгу з питань, що впливають на добробут громадян автономії.

Утім ці вибори відрізняються від попередніх, пише ВВС: вони відбуваються на тлі протестів проти згортання автономії Гонконгу з боку материкового Китаю, що тривають вже шостий місяць. Тому голосування сприймають також як і вотум довіри чинному пропекінському уряду на чолі з Кері Лем.

Крім того, згідно з виборчою системою Гонконгу, 117 обраних районних представників будуть засідати в складі комітету з 1200 людей, які обирають главу уряду Гонконгу. Таким чином, перемога більшості представників, що підтримують протести, може вплинути й на виконавчу владу автономного регіону Китаю.

Протести в Гонконзі - автономному регіоні Китаю - тривають уже 25-ий тиждень. Приводом стала прийнята поправка до закону, яка б дозволила екстрадувати людей з Гонконгу до материкового Китаю. Очільниця території Керрі Лем 23 жовтня виконала свою обіцянку відкликати поправку, проте протести це не зупинило.

Згодом протестувальники почали вимагати демократичних реформ, зокрема загального виборчого права, розслідування випадків насильства силовиків над протестувальниками та відставки самої Лем.

Протести в Гонконзі спалахнули в середині червня, у найбільшій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Жителі Гонконгу виступали проти прийняття закону про екстрадицію підозрюваних у порушенні закону осіб до материкового Китаю, вважаючи, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

Під час однієї з акцій протестувальники прорвалися до будівлі парламенту. Вони захопили залу засідань і вивісили британський колоніальний прапор, після чого влада відкликала законопроєкт і вибачилася перед людьми.

Уряд відмовився від ратифікації проєкту закону, проте тепер демонстранти вимагають розгляду справи про жорстокість поліції, демократичних реформ і відставки голови китайської адміністрації Керрі Лем.

Детальніше про ситуацію в Гонконзі читайте в статтях Наталії Бутирської "Боротьба несумісностей" і "Китайський дракон обпікся на Гонконгу" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі