НАТО обговорить плани Трампа щодо скорочення військ

Поділитися
НАТО обговорить плани Трампа щодо скорочення військ Американські війська в Європі зробили обидві сторони Атлантики більш безпечними, вважає Столтенберг © NATO
Трамп має намір скоротити контингент військових у Німеччині до 25 тисяч.

Глава НАТО Йенс Столтенберг заявив у вівторок, що американські війська в Європі зробили обидві сторони Атлантики безпечнішими після того, як президент Дональд Трамп підтвердив плани щодо скорочення військ, дислокованих в Німеччині.

Міністри оборони країн альянсу обговорять плани Трампа щодо скорочення військ, які базуються в Німеччині, на третину - до 25 000 під час відеозв'язку в середу і четвер, передає AFP.

Цей крок піддався критиці як ослаблення прихильності Америки до європейської оборони, а також її здатність чинити вплив на Близькому Сході і в Африці.

Столтенберг сказав, що він обговорював це питання по телефону з Трампом у понеділок минулого тижня - через кілька днів після того, як про це стало відомо американським ЗМІ. "Я сказав, що присутність США добре для Європи, але також добре для Північної Америки і США", - сказав він журналістам.

"Присутність США в Європі - це не тільки захист Європи, але й захист влади США за межами Європи".

Схоже, плани застали Берлін зненацька, і вони викликали стурбованість серед німецьких політиків. Американські війська були розміщені в Німеччині з кінця Другої світової війни, досягнувши піку під час холодної війни. Але відродження військових амбіцій Росії за президента Володимира Путіна додало присутності США нове значення.

Трамп сказав, що він скорочує чисельність військовослужбовців, щоб покарати так звану "прострочену" Німеччину за те, що вона не витратила достатньо коштів на свою власну оборону, замість цього завантаживши США.

Трамп неодноразово скаржився на те, що європейські члени НАТО не виконують своїх зобов'язань витратити принаймні два відсотки ВВП на оборону до 2024 року.

Хоча присутність США в Німеччині заснована на угоді між двома країнами, Столтенберг заявив, що це "має значення для всього альянсу".

Але він підкреслив, що деталі плану ще не допрацьовані.

"Сполучені Штати і президент оголосили те, що оголосили, але ще не вирішено, як і коли, і це рішення буде реалізовано", - сказав він.

Висловлюючи стурбованість з приводу планів Трампа, деякі дипломати НАТО відзначали, що в минулому президент робив подібні заяви про виведення військ в інших частинах світу, тільки для того, щоб кінцевий результат був дещо менш драматичним.

Вони також вказують, що перестановка великої кількості військ є дорогою і складною з точки зору логістики, і це ті фактори, які можуть вплинути на остаточне рішення.

Читайте також: Путін втрачає популярність серед простих росіян - дослідження

Раніше повідомлялося про те, що США планують скоротити військовий контингент в Німеччині. Докладніше про наслідки такого рішення читайте в статті Антона Міхненка "Ігри в безпеку" для читачів ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі