НАТО починає найбільші за останні десять років навчання у Польщі та Прибалтиці

Поділитися
НАТО починає найбільші за останні десять років навчання у Польщі та Прибалтиці НАТО захистить Естонію від агресора © kharkivoda.gov.ua
У ході навчань війська НАТО відпрацюють захист Естонії від нападу агресора. У них візьмуть участь військовослужбовці з 25 країн, у тому числі партнерів альянсу - Фінляндії, Швеції та України.

Найбільші за останні десять років стратегічні маневри НАТО Steadfast Jazz починаються в суботу, 2 листопада, на території Польщі і країн Балтії.

У навчаннях будуть задіяні 6 тис. військовослужбовців, 350 одиниць наземної техніки, 57 літаків і вертольотів і 13 кораблів. У них візьмуть участь військовослужбовці з 25 держав, в основному членів Північноатлантичного альянсу, а також країн - партнерів - Фінляндії, Швеції і України.

Полігонні фази маневрів пройдуть в декількох місцях, в тому числі в Поморському воєводстві Польщі. В ході штабний частини навчань командування буде дислоковано в місті Адажи поблизу Риги та інших командних пунктах.

Бойові дії відпрацюють близько тисячі солдатів мотострілкових військ, батальйон військ захисту від зброї масового ураження, підрозділи по боротьбі з бронетанковими військами, радіоелектронної війни і розвідки.

Офіційна мета навчань - "протестувати можливості командування і контролю, а також спільних дій Сил швидкого реагування НАТО", призначених для оперативного відповіді на військові кризи. Сценарій передбачає спільний відповідь сил союзників на іноземне вторгнення. За словами генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена, ці маневри дозволять "відпрацювати розгортання Сил швидкого реагування альянсу в будь-якому місці і відображення будь-якої загрози".

Сценарій навчань передбачає можливість виникнення регіонального конфлікту. "За легендою", країна, яка не є членом НАТО, пред'являє територіальні претензії до Естонії і захоплює частину її території. Північноатлантичний альянс приймає рішення про запуск механізму колективної оборони і направляє в район конфлікту Сили швидкого реагування.

Проведення в регіоні Центральної та Східної Європи великих навчань НАТО країни Вишеградської групи (Угорщина, Польща, Словаччина і Чехія) і держави Балтії домагалися кілька років. Головною метою було, щоб Сили швидкого реагування відпрацьовували не лише штабні заходи, але і діяли на полігонах з участю як можна більшого числа солдатів.

Активна фаза навчань Steadfast Jazz триватиме до 9 листопада. !zn

Читайте також:

США почали розгортати систему ПРО в Румунії

Український фрегат приступив до патрулювання Аденської затоки для боротьби з піратами

Китай і Росія почали найбільші спільні військово-морські навчання

НАТО: Співпраця з Україною залишається активною і відвертою"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі