НАТО розділилася на дві організації — Politico

Поділитися
НАТО розділилася на дві організації — Politico © Офіційний сайт НАТО
Обидва НАТО - це добре "вибудувана" військова машина й політична сім'я, яка нездатна функціонувати, а швидше за все буде робити усе на показ. Але як бути далі навіть при таких умовах?

останнім часом навколо Північноатлантичного Альянсу ходить багато чуток. І всі вони лише підтверджують теорію того, що існує відразу два НАТО. Один з них - це потужна військова машина, яка проводить тренування, планування та координації, щоб адаптуватися до нових загроз для безпеки Європи і Північної Америки. А інший - це політичний альянс, який залежить від єдності та рішучості лідерів по обидві сторони Атлантичного океану, пише журналіст Пол Тейлор для Politico.

Автор статті зазначає, що перше НАТО з умовною назвою НАТО 1 працює відносно непогано. "Оборонні бюджети знову збільшуються після 25 років скорочень, військова боєготовність поступово поліпшується, а міжнародні війська розгорнуті в країнах Балтії і Польщі, щоб стримати потенційну агресію Росії. Триває робота, щоб стримати кібератаки, гібридні і космічні загрози та поліпшити можливості швидкого перекидання підкріплення", - уточнює Тейлор.

Журналіст продовжує, що друга з організацій, умовна НАТО 2, перебуває в глибокій кризі. Президент США, який назвав альянс "застарілим", любить сварити уряди Європи через оборонних витрат, торгівлі, боротьби з кліматичними змінами, а також за небажання приймати назад терористів, схоплених у Сирії. "Четвірка" країн, серед яких США, Великобританія, Німеччина і Франція, формувала рішення Заходу протягом десятиліть. В еру Трампа вона не функціонує, про що кажуть інсайдери. Лідери союзників дізнаються з Twitter про рішення американського президента, які впливають на їхню безпеку та стратегічні інтереси.

Координація дуже погана, що стало очевидним у минулому місяці, коли Трамп наказав вивести американські війська з півночі Сирії, де вони воювали пліч-о-пліч з французькими і британськими солдатами проти "Ісламської держави". Все це сталося без консультацій з союзниками по НАТО. Хаотичний виведення військ з Сирії, який дозволив члену НАТО Туреччини почати наступ проти союзників Заходу курдів без будь-яких консультацій, спонукало президента Франції Еммануеля Макрона діагностувати "смерть мозку" НАТО і закликати європейців будувати автономні оборонні можливості. США, за його словами, відвернулися від Європи.

Обидва НАТО: добре вибудувана" військова машина і нездатна функціонувати політична сім'я, яка швидше на показ буде публікувати лише гучні заяви чиновників.

Без сумніву, є багато питань для обговорення, які стосуються НАТО 1.

Білий дім заявив, що Трамп хоче поговорити про витрати на оборону, як і завжди. Крім того, він збирається підняти питання кібербезпеки, критично важливої інфраструктури, телекомунікацій та тероризму. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, який відкидає всі розмови про кризу в альянсі, хоче використовувати лондонська зустріч, щоб підкреслити зростання оборонних бюджетів, зокрема на додаткових 100 мільярдів доларів від Європи і Канади. Також він вкаже на прогрес в цілі НАТО щодо підвищення бойової готовності. Союзники хочуть бути здатними розгорнути 30 бойових кораблів, 30 ескадр ВПС і 30 батальйонів сухопутних за 30 днів. Європейські союзники можуть погодитися взяти на себе 1,65 мільярда доларів щорічних видатків, щоб скоротити частку США.

Проблема в тому, що вся ця статистика і заяви будуть мало що значити, якщо НАТО втратить політичну волю консультуватися і діяти швидко у разі виникнення кризи. Здатність швидко приймати рішення надзвичайно важлива, особливо у часи швидких і нахабних гібридних конфліктів, які поєднують використання солдатів без розпізнавальних знаків, саботажу, кибератак і дезінформації.

Два роки тому під час навчань на тему сценарію початку гібридної війни Північно-Атлантична рада витратив п'ять днів, щоб прийняти рішення про застосування Сил високої боєготовності. Але коли рішення було прийнято, командир НАТО в Європі відзвітував, що цей самий мобільний загін альянсу більше неможливо використовувати.

Якщо ж криза почнеться насправді, буде боягузлива Німеччина стримувати рішення НАТО, проводячи обговорення в Бундестазі? Чи будуть лояльні до Росії союзники, такі як Угорщина, затягувати час? На чию сторону стане авторитарний президент Туреччини Раджеп Тайіп Ердоган? І буде доля НАТО висіти на волоску через одного непередбачуваного повідомлення в Твіттері від президента США?

Політичний альянс, який повинен бути опорою військового, гостро потребує ремонту. Тим часом, у Лондоні більшість союзників і чиновників НАТО, швидше за все, будуть зосереджені на тому, щоб уникнути чергової сварки з Трампом на радість президенту РФ Володимиру Путіну.

Під час виступу в Берліні, 8 листопада, держсекретар США Майк Помпео заявив, що НАТО має або вирости і змінитися, або ж альянс ризикує стати застарілою і неефективною організацією.

"Через сімдесят років НАТО потребує розширення і зміну. НАТО потрібно протистояти сьогоднішнім реаліям і викликам сучасності", - сказав Помпео.

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Північноатлантичний альянс переживає "смерть мозку" через відсутності координації між Європою і США і односторонніх дій ключового союзника – Туреччини – в Сирії. Також він зазначив, що Європа стоїть на краю прірви і повинна почати більше розвиватися стратегічно.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі