Назріває міжнародний скандал. Петиція за відставку голови ВООЗ швидко набрала мільйон голосів.

Поділитися
Назріває міжнародний скандал. Петиція за відставку голови ВООЗ швидко набрала мільйон голосів. © Lucas Jackson / Reuters
ВООЗ вибудовувала політику дослідження COVID-19 на основі сумнівних даних "сертифікованого сігма-майстра чорного поясу", Сапана Десаї.

Уряди країн і ВООЗ змінили політику боротьби з COVID-19 на основі підозрілих даних від крихітної американської компанії, пише The Guardian.

Компанія Surgisphere, співробітники якої, мабуть, включають в себе письменника-фантаста і модель для контенту для дорослих, надала сумнівну базу даних для досліджень гідроксихлорохіну в Lancet і New England Journal of Medicine.

Всесвітня організація охорони здоров'я та ряд національних урядів змінили свою політику і методи лікування COVID-19 на основі некоректних даних від маловідомої американської аналітичної компанії в області охорони здоров'я, що також ставить під сумнів цілісність ключових досліджень, опублікованих в деяких країнах світу. І в найбільш престижних медичних журналах.

Ця інформація не на жарт розбурхала світову громадськість, що разом з іншими політичними чинниками привело до створення петиції на change.org адресовану ООН за відставку глави Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я. У петиції говориться: "Допоможіть світу знову знайти віру в ООН та ВООЗ". Ця петиція вже набрала більше мільйона голосів.

Розслідування Guardian виявило, компанію Surgisphere, що знаходиться в США, в якій, мабуть, працюють кілька письменників-фантастів і модель для контенту для дорослих, яка надала дані численних досліджень COVID-19 у співавторстві з її головним виконавчим директором, але досі не змогла адекватно пояснити свої дані або методологію.

Дані, які, як стверджує компанія, були законно отримані з більш ніж тисячі лікарень по всьому світу, лягли в основу наукових статей, які призвели до змін в політиці лікування COVID-19 в країнах Латинської Америки. Це також вплинуло на рішення ВООЗ та науково-дослідних інститутів по всьому світу, щоб зупинити випробування спірного препарату на основі гідроксихлорохіну. У середу ВООЗ оголосила, що ці випробування будуть відновлені.

Два провідних світових медичних журнали - Lancet і New England Journal of Medicine - опублікували дослідження, засновані на даних Surgisphere. Співавторами досліджень був головний виконавчий директор фірми Сапан Десаї.

Пізно у вівторок, після того, як The Lancet звернувся до Guardian, видання опублікувало "стурбованість" з приводу свого опублікованого дослідження. Медичний журнал New England Journal of Medicine також випустив аналогічне повідомлення.

Незалежний аудит походження та достовірності даних був проведений авторами, не пов'язаними з Surgisphere, через "стурбованість з приводу надійності бази даних".

Розслідування The Guardian виявило:

Пошук загальнодоступних матеріалів дозволяє припустити, що деякі співробітники Surgisphere мають мало або взагалі не мають даних або наукових даних. Співробітник, внесений у список наукових редакторів, мабуть, є письменницею-фантастом і фентезійною художницею, чий професійний профіль передбачає, що писати - це її робота на повний робочий день. Інший працівник, зазначений в якості керівника відділу маркетингу, - це модель для дорослих і хостес заходів, яка також знімається у відео для заходів.

Сторінка компанії LinkedIn налічує менше 100 підписниківв, а минулого тижня в ній було всього шість співробітників. Ця інформація була змінена на трьох працівників за станом на середу.

Хоча Surgisphere стверджує, що у неї одна з найбільших і найшвидших у світі лікарняних баз даних, вона практично не представлена в Інтернеті. У Твіттері у компанії менше 170 підписників, і в період з жовтня 2017 року по березень 2020 року постів не було.

До понеділка посилання "контакти" на домашній сторінці Surgisphere, перенаправляло на шаблон WordPress для сайту по криптовалюті, це піднімає питання про те, як лікарні можуть легко зв'язатися з компанією, щоб приєднатися до її базі даних.

Десаї був згаданий в трьох медичних позовах про недбалість, не пов'язаних з базою даних Surgisphere. Десаї раніше назвав звинувачення "безпідставними".

У 2008 році Десаї запустив краудфандінгову кампанію на веб-сайті Indiegogo, рекламуючи переносний "пристрій для поліпшення людських показників, наступного покоління, який може допомогти вам досягти того, що ви ніколи не вважали можливим". Пристрій так і не було створено.

Сторінка Десаї у Вікіпедії була видалена після питань про Surgisphere і його історії, які вперше виникли в 2010 році.

На прес-конференції в середу ВООЗ оголосила, що відновить глобальне дослідження гідроксихлорохіну, після того як його комітет з моніторингу безпеки даних виявив, що підвищений ризик смерті пацієнтів з COVID-19, що приймають його, відсутній.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрісус заявив, що всі етапи дослідження групи "Солідарності", в якій досліджується ряд потенційних лікарських препаратів, будуть продовжені. На сьогоднішній день більше 3500 пацієнтів були включені в дослідження у 35 країнах.

"На підставі наявних даних про смертність члени комітету рекомендували, що немає причин змінювати протокол випробування", - сказав Тедрос. "Виконавча група отримала цю рекомендацію і схвалила продовження всіх випробувань "Солідарності", включаючи гідроксихлорохін".

Сумніви в дослідженнях Lancet

Питання, пов'язані з Surgisphere, ростуть в медичному співтоваристві протягом останніх декількох тижнів.

22 травня Lancet опублікувала огляд дослідження, в якому було виявлено, що протималярійний препарат гідроксихлорохін, асоціюється з більш високим рівнем смертності у пацієнтів з хворобою COVID-19 і збільшенням проблем з серцем.

Трамп, на превеликий жаль для наукової спільноти, публічно рекламував гідроксихлорохін як "чудодійні ліки"", незважаючи на відсутність доказів його ефективності для лікування COVID-19.

У дослідженні Lancet, в якому Десаї був вказаний як один із співавторів, стверджується, що компанія проаналізувала дані Surgisphere, отримані від майже 96 000 пацієнтів з COVID-19, що надійшли в 671 лікарню з їх бази даних 1200 лікарень по всьому світу, які отримували тільки гідроксихлорохін або ж у поєднанні з антибіотиками.

Негативні результати розбурхали світові новинні стрічки і спонукали ВООЗ припинити використання гідроксихлорохіну в глобальних випробуваннях.

Але лише кілька днів потому Guardian Australia виявила явні помилки в австралійських даних, включених в дослідження. У дослідженні говориться, що дослідники отримали доступ до даних через Surgisphere з п'яти лікарень, зареєструвавши 600 австралійських пацієнтів COVID-19 і 73 смертельних випадків в Австралії за станом на 21 квітня.

Але дані з Університету Джонса Хопкінса показують, що до 21 квітня в Австралії було зареєстровано лише 67 смертей від COVID-19. Число збільшилося до 73 до 23 квітня. Десаї сказав, що одна австралійська лікарня була випадково включена в австралійські дані, що призвело до завищеної оцінки випадків захворювання. Lancet опублікував невелике спростування, пов'язане з австралійськими знахідками, після історії The Guardian, єдиною поправки до дослідження до цих пір.

З тих пір The Guardian зв'язалася з п'ятьма лікарнями в Мельбурні і двома в Сіднеї, чиє співробітництво було б вкрай важливо для досягнення австралійського числа пацієнтів у базі даних. Всі заперечували будь-яку роль у базі даних і сказали, що ніколи не чули про Surgisphere. Десаї не відповів на прохання прокоментувати їх заяви.

Інше дослідження з використанням бази даних Surgisphere, знову у співавторстві з Десаї, виявило, що антипаразитарний препарат івермектин знижує смертність у тяжко хворих пацієнтів з COVID-19. Це опубліковано в Інтернеті в електронній бібліотеці Соціологічної дослідної мережі, до того, як його рецензували або опублікували в медичному журналі, і спонукало перуанський уряд додати івермектин до своїх національних керівництв з лікування COVID-19.

Медичний журнал Нової Англії також опублікував рецензоване дослідження Десаї, засноване на даних Surgisphere, яке включало дані пацієнтів з COVID-19 з 169 лікарень в 11 країнах Азії, Європи і Північної Америки. Було виявлено, що звичайні серцеві препарати, відомі як інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту та блокатори рецепторів ангіотензину, не пов'язані з більш високим ризиком заподіяння шкоди пацієнтам з COVID-19.

У середу NEJM і Lancet опублікували "Стурбованість" з приводу дослідження гідроксихлорохіну, в якому відомий кардіолог Мендіп Мехра був провідним автором, а Десаї - співавтором.

Редактор Lancet Річард Хортон сказав Guardian: "Враховуючи підняті питання про достовірність даних, зібраних Surgisphere, ми сьогодні "Висловили заклопотаність", очікуючи подальшого розслідування".

"В даний час проводиться незалежний аудит даних, і ми сподіваємося, що цей огляд, який має бути завершено протягом наступного тижня, розповість нам більше про стан висновків, представлених у документі Мандіпа Мехра та його колег".

На видаленій в даний час сторінці Вікіпедії Десаї говориться, що він має докторську ступінь у галузі права і докторську ступінь в області анатомії і клітинної біології, а також свою медичну кваліфікацію. Біографія Десаї у брошурі для міжнародної медичної конференції свідчить, що він обіймав різні керівні посади в клінічній практиці і що він є "сертифікованим сігма-майстром чорного поясу".

Це не перший випадок, коли Десаї запускає проекти з амбітними претензіями. У 2008 році він запустив краудфандінгову кампанію на веб-сайті indiegogo, рекламуючи "пристрій для людського посилення наступного покоління" під назвою Neurodynamics Flow, яке, за його словами, "може допомогти вам досягти того, що ви ніколи не вважали можливим".

"Завдяки своєму складному програмуванню, оптимальним точкам нейронної індукції і перевіреними реальними результатам, Neurodynamics Flow дозволяє вам піднятися на вершину еволюції людини", - йдеться в описі. Пристрій зібрало кілька сотень доларів і так і не з'явилося.

Елліс, головний спеціаліст з даними Nous Group, сказав, що неясно, чому Десаї зробив такі сміливі заяви про свої продукти, враховуючи ймовірність того, що світове дослідницьке співтовариство вивчить їх.

"Моя перша реакція – він хотів привернути увагу до своєї фірмі", - сказав Елліс. "Але здається дійсно очевидним, що це буде мати неприємні наслідки".

Пітер Хорбі, професор по новим інфекційнии хворобам і глобального здоров'я на медичному факультеті Наффілда Оксфордського університету, сказав: "Я вітаю заяву Lancet, яка слідує за аналогічною заявою NEJM щодо дослідження тієї ж групи по серцево-судинним препаратам і COVID-19".

"Дуже серйозні побоювання, висловлені Мехрою та іншими щодо достовірності документів, необхідно терміново визнати і прийняти заходи, і це повинно привести до серйозного роздуму про те, чи була якість редакційної та експертної оцінки під час пандемії адекватною. Наукова публікація повинна бути перш за все точною і чесною. В надзвичайній ситуації ці цінності потрібні як ніколи".

Читайте також: У США вже понад 200 тис людей заразилися коронавірусом

Раніше повідомлялося, що ВООЗ дали різні оцінки щодо ситуації з пандемією в Європі. Тепер новий епіцентр спалаху коронавірусу в Північній і Південній Америці.

Раніше виконавчий директор ВООЗ Майк Райан попередив, що світ досі перебуває на піку "першої хвилі" пандемії коронавірусу. Перед цим ВООЗ попередила Європу, що слід готуватися до другої хвилі COVID-19 і не поспішати зі скасуванням обмежувальних заходів, введених через пандемію.

Своєю чергою Китай продовжує стикатися з "великою загрозою" другої хвилі поширення нового коронавірусу, відсутність імунітету в населення викликає серйозну занепокоєність уряду.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі