Неонацисти в США надихаються Росією, а не сумнозвісною історією Німеччини - WP

Поділитися
Неонацисти в США надихаються Росією, а не сумнозвісною історією Німеччини - WP Американські неонацисти захоплюються Росією. © flickr/Wandering Lens
Вони дивляться на Москву як на приклад режиму, який би вони хотіли втілити в своїй країні.

Американські білі націоналісти носять свастики, салютують по-нацистськи і демонстративно виголошують промови про "кров і землю". Вони викрикують "Хайль Трамп!" і вихваляють спадщину засновника амерканської нацистської партії Джорджа Лінкольна Роквелла.

Але прихильники ідей вищості білої раси в Америці беруть приклад не з нацистів у Німеччині.

"Знадобилося не багато зусиль, щоб спрямувати симпатії білих націоналістів на користь сучасної Москви - режиму, модель якого вони хотіли б принести в США", - пише видання Washington Post.

Для Девіда Дюка, який бачив свої книжки в продажу у російський Держдумі, Москва лишається "ключем до виживання білих". Для Річарда Спенсера, засновника праворадикального руху, який одружився з перекладачкою робіт російського націоналіста Олександра Дугіна, Кремль став "найбільш потужною білою силою у світі". Для Меттью Хаймбаха, який хотів би, щоб США поділилися за етнічним принципом, Володимир Путін перетворився на "лідера вільного світу".

Всі вони ігнорують багатоконфесійну, багатонаціональну природу російської держави. Вони закривають очі на той факт, у Москві стоїть найбільша мечеть у Європі, а у Росії загалом живе найбільший контингент іммігрантів у світі після США. Для білих радикалів, які влаштували кровопролиття в Шарлоттсвіллі Росія лишається останньою і найкращою надією на світ, який би вони хотіли збудувати у Вашингтоні.

А Росія показала, що вона готова підтримувати ці групи. Видання зауважує, що зв'язки Москви з неофашистами у Європі: від Угорщини до Франції - добре відомі. Значно менше інформації було про інтенсивні російські зусилля культивувати прихильних акторів у США.

В 2015 році у Санкт-Петербурзі пройшло найбільше за багато років зібрання "правих" ідеологів Європи. На ньому пара американців - Джаред Тейлор і Сем Діксон - виступили з промовами, в яких критикували Вашингтон за захист прав людини і принцип расової рівності. Тейлор, якого Спенсер називав своїм натхненником і політичним провідником у "білому націоналізмі", разом з Діксоном, який був адвокатом "Ку Клукс Клана", хвалили Путіна за заохочення народжуваності серед білих росіян. Загалом, подія, в якій взяли участь двоє американців, була організовна російським віце-прем'єром Дмитром Рогозіним.

Російська пропаганда з ентузіазмом просуває погляди американських неонацистів і білих націоналістів. Спенсер і його дружина постійно дають геополітичні коментарі для кремлівських RT і Sputnik. Ці телеканали активно підтримували теорії змови американських радикалів. В 2015 році, коли США проводили військові навчання Jade Helm у кількох штатах, групи американських радикалів поширювали вигадки, ніби президент Барак Обама збирається "захопити" Техас і інші штати. RT тоді оголосив, що, "США планують війну проти самих себе". Згодом ФБР затримали трьох людей у Північній Кароліні, які планували серію терактів з метою нібито завадити операції Jade Helm.

Минулого року, один із затриманих у Канзасі, які намагалися влаштувати вибух і вбити десятки біженців у штаті, поширював матеріали RT і хвалив Путіна в інтернеті. Звісно, все це не може послужити доказом, що за кровопролиттям у Шарлоттсвіллі стоять активні дії Росії. Ніщо не вказує на те, що доморощений терорист Джеймс Філдс, який скерував машину в натовп, мав проросійські погляди. Втім, вчинок Філдса у Шарлоттсвіллі не можна відділити від неонацистів і радикалів, які проводили марш "Об'єднаних правих" і серед яких були Спенсер, Хеймбах і Дюк.

Нагадаємо, що 12 серпня в Шарлотсвіллі відбулися зіткнення між представниками ультраправих угруповань і їх супротивниками після рішення влади демонтувати пам'ятник командувачу силами конфедератів у громадянській війні генералу Роберту Едварду, який вважається суперечливою особистістю в історії США. Протест підтримали, зокрема, расистське угрупування "Ку-клукс-клан" і правоекстремістський рух "Альтернативні праві". Під час акції один з її учасників, прихильник неонацизму, на автомобілі в'їхав у натовп демонстрантів. В результаті одна жінка загинула і ще 19 осіб отримали травми.

Мер міста переконаний, що президент США Дональд Трамп відповідальний за це. На його думку, вся кампанія Трампа була побудована на заохоченні нетерпимості та відмови від засудження проявів екстремізму, що і сприяло зростанню руху "білих націоналістів". Дональд Трамп засудив расизм і пообіцяв притягнути до відповідальності всіх винних у зіткненнях під час демонстрації. Він засудив усіх прихильників ідеології переваги білої раси над іншими, прихильників "Ку-клукс-клану" і неонацистів, назвавши їх "злочинцями та хуліганами".

Поділитися
Підготував/ла Лесь Димань
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі