Нетаньяху обіцяє анексувати значну частину Палестини – Guardian

Поділитися
Нетаньяху обіцяє анексувати значну частину Палестини – Guardian © Олександр Хребет, DT.UA
Ізраїльський прем'єр постарається зробити цей крок "в максимальній координації з Трампом".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оголосив, що якщо він буде переобраний, він анексує великі ділянки окупованих територій Палестини - рішення, яке протягом десятиліть вважалося сценарієм ендшпіля для прагнення палестинців до власної державності, пише британська газета The Guardian.

Прем'єр-міністр Ізраїлю заявив у вівторок, що планує здійснити цей крок, який "назавжди захопить до третини території Західного берега", після виборів на наступному тижні, і натякнув, що він може бути схвалений Вашингтоном.

"Я чекаю, щоб зробити це максимальної координації з [Дональдом] Трампом", - сказав він у прямому ефірі ізраїльського телебачення.

Нетаньяху сказав, що президент США, швидше за все, незабаром опублікує свій давно анонсований близькосхідний "мирний план".

Схоже, що ізраїльська територія повністю оточила Західний берег, відрізавши східний кордон з Йорданією. Палестинське місто Єрихон і менші палестинські села на карті зобразили анклавами, які не будуть анексовані.

"Сьогодні я оголошую про свій намір після створення нового уряду застосувати суверенітет Ізраїлю до долини річки Йордан і північної частині Мертвого моря... Ця карта визначає наш східний кордон. У нас не було такої можливості з часу шестиденної війни [1967], і, можливо, у нас не буде її ще протягом наступних 50 років". Його коментар стосувався війни, в якій Ізраїль захопив землю.

Міністр закордонних справ Йорданії Айман Сафаді попередив, що план "підштовхне весь регіон до насильства".

Саудівська Аравія засудила це як "небезпечну ескалацію проти палестинського народу" і закликала до екстреної зустрічі міністрів закордонних справ з 57 держав-членів Організації ісламського співробітництва (ОІС), повідомляє офіційне агентство королівства.

Сотні тисяч поселенців живуть на аванпостах на Західному березі, які управляються ізраїльськими військовими, і які контролюють життя понад 2,5 мільйонів палестинців.

Високопоставлений палестинський парламентер Саїб Ерекат сказав, що, якщо останній план Нетаньяху буде здійснено, "це поховає будь-який шанс на мир між палестинцями та ізраїльтянами".

Він додав: "Ми повинні покласти край конфлікту, а не утримувати його ще 100 років".

Міжнародне співтовариство вважає ізраїльські поселення незаконними згідно з міжнародним правом, побудованими на землі, конфіскованої у палестинських сімей. Розширення ізраїльського суверенітету над такою великою територією також буде розглядатися як припинення згасання надій на Палестинську державу, так як для його створення буде мало землі.

Визнання Трампом Єрусалиму як столиці Ізраїлю на початку строку його ще більше підірвало ідею про дві держави. Палестинці вважають окуповану східну частину Єрусалима столицею майбутньої держави і після визнання припинили контакт з Вашингтоном.

На початку цього року Трамп також визнав суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами, які Ізраїль захопив у Сирії в тій же війні 1967 року і анексував у 1981 році. Цей крок вийшов з міжнародного консенсусу після другої світової війни, яка забороняє територіальні завоювання під час війни.

В той час палестинці попереджали, що це створює небезпечний прецедент для захоплення землі на Західному березі.

В ізраїльській політиці, однак, анексія є популярною позицією. Ізраїль давно заявляє, що він хотів би зберегти долину річки Йордан площею 2400 квадратних кілометрів, щоб зберегти контроль над міжнародною кордоном.

Бенні Ганц, голова головної опозиційної партії "Сині та білі", сказав, що Нетаньяху украв його ідею.

Читайте також: Ізраїльські араби можуть стати ключем до політичних змін в країні – The Economist

Ліберальна група произраильского лобі в США J Street заявила, що план анексії "зруйнує ізраїльську демократію і стане грубим порушенням міжнародного права".

Президент групи Джеремі Бен-Амі заявив, що це "зробить окупацію постійної і прирече мільйони палестинців на майбутнє під нескінченним правлінням Ізраїлю, без основних громадянських прав або самовизначення".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі