Організатор замаху на Скрипаля п'ять разів їздив у Швейцарію і відвідував штаб-квартиру WADA – Bellingcat

Поділитися
Організатор замаху на Скрипаля п'ять разів їздив у Швейцарію і відвідував штаб-квартиру WADA – Bellingcat Сергєєв, "Петров" і "Боширов" як мінімум двічі зустрічалися у Швейцарії © The Insider
Хімічна атака в Солсбері була не першою спільною операцією Сергєєва, Чепіги і Мишкова.

Генерал-майор Головного управління Генштабу Збройних сил Росії (колишнє ГРУ) Денис Сергєєв, причетний до замаху на перебіжчика Сергія Скрипаля, в 2016-2018 роках не менше п'яти разів відвідував Швейцарію, де брав участь у спецопераціях. Про це йдеться у спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і TAM Media.

Автори розслідування отримали доступ до білінгу телефону Сергєєва і встановили, що у вересні-жовтні 2017и року він кілька разів був у Лозанні. Першого разу він відвідував район, де розташовуються державні лабораторії, вдруге – відвідував штаб-квартиру Всесвітнього антидопінгового агентства WADA. Крім того, Сергєєв відвідував лекцію колишнього посла США у Швейцарії Сьюзі Левін.

У жовтні-листопаді і грудні 2017 року Сергєєв двічі зустрічався у Швейцарії з офіцерами ГРУ Анатолієм Чепігою та Олександром Мішкіним. У "справі Скрипаля" вони відомі під іменами Руслана Боширова й Олександра Петрова. Чим саме троє ГРУшників займалися у Швецарії, розслідувачам встановити не вдалося.

Останній встановлений візит Сергєєва до Швейцарії відбувся в січні 2018 року. Під час перебування в країні він не менше 14 разів розмовляв зі своїм куратором, з яким він спілкувався пізніше під час замаху на Скрипаля.

Автори матеріалу приходять до висновку, що маршрути і дії Сергєєва свідчать про його явний інтерес до штаб-квартир міжнародних спортивних і антидопінгових організацій. Розслідувачі також не виключають, що ГРУшник вже тоді готував замах на Скрипаля, котрий у той час співпрацював зі швейцарськими спецслужбами.

Нагадаємо, 5 березня минулого року в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина "Новачок" російського виробництва.

У вересні британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні Скрипалів – "Руслана Боширова" й "Олексія Петрова". За даними розслідувачів, "Боширов" - це полковник ГРУ Генштабу ЗС РФ Анатолій Чепіга, а "Петров" - військовий медик ГРУ Олександр Мишкін.

На початку 2019 року Bellingcat ідентифікувала третього отруйника– офіцера ГРУ Дениса Сергєєва, яка працювала під оперативним псевдонімом "Сергій Федотов".

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал з висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі