Пентагон визнав політичну причину заморожування військової допомоги Україні

Поділитися
Пентагон визнав політичну причину заморожування військової допомоги Україні У Пентагоні далеко не всі підтримали рішення про заморожування допомоги для України © miroved.com
Інформацію на слуханнях Конгресу підтвердила високопоставлена співробітниця Міноборони США.

Адміністрація президента США Дональда Трампа дійсно пов'язувала розморожування військової допомоги для України з офіційною заявою про розслідування проти екс-віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера, йдеться у розсекреченій Конгресом США стенограмі виступу високопоставленої співробітниці Пентагону Лори Купер на слуханнях у Палаті представників Конгресу США, оприлюдненій у понеділок, 11 листопада, повідомляє "Укрінформ".

"Заступник помічника міністра оборони Лора Купер показала, що президент Трамп через Офіс управління та бюджету розпорядився заморозити критично важливу для України військову допомогу на сотні мільйонів доларів – незважаючи на заперечення кар'єрних військових міноборони, представників Держдепартаменту та інших установ", – сказано у спільній заяві керівників комітетів, які ведуть слідство в процедурі імпічменту президента США Дональда Трампа.

Купер також заявила під час слухань, що неодноразово висловлювала стурбованість законністю заморожування коштів і попереджала про можливі проблеми у зв'язку з цим.

"Купер також підтвердила, що на зустрічі з послом Куртом Волкером 20 серпня 2019 року він недвозначно натякав, що заморожування допомоги можна скасувати, якщо Україна буде готова виступити із заявою, пов'язаною із втручанням у вибори", – йдеться у заяві глав комітетів.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права та обов'язки учасників процесу.

Перед цим протягом місяця члени трьох комітетів нижньої палати Конгресу проводили розслідування щодо Дональда Трампа, підставою для якого стала скарги анонімного представника розвідувального співтовариства.

Інформатор запідозрив Трампа до використання свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагався заблокувати стенограму розмови, помістивши її у сховище інформації про таємні операції розвідки.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку зв'язувався з головою Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановым, а також літав в Мадрид для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив розшифровку їх липневого телефонної розмови.

Конгресмени вже допитали колишнього спецпредставника Держдепартаменту Курта Волкера, екс-посла США в Україні Марі Йованович, тимчасового повіреного Вільяма Тейлора, колишнього радника Трампа з питань Росії Фіону Хілл, співробітників Держдепартаменту Джорджа Кента і Філіпа Рікера, главу представництва США в ЄС Гордона Сондланда, співробітника Ради безпеки Олександра Виндмана, а також заступника держсекретаря Девіда Хейла. Їх свідчення переконали демократів в обґрунтованості імпічменту.

Докладніше читайте в статті Олександра Хари "Імпічмент. Майже офіційно" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі