Перемога Джонсона доводить, що Торі хочуть чути вигадки, а не факти – Washington Post

Поділитися
Перемога Джонсона доводить, що Торі хочуть чути вигадки, а не факти – Washington Post © Andrew Parsons / i-Images
Торі дуже непопулярні серед британців.

У підсумку Борис Джонсон переміг на виборах лідера британської Консервативної партії, набравши 66 відсотків голосів, і стане наступним прем'єрміністром Великої Британії. Хоча, можливо, це трохи помилково: той факт, що партія Торі вибрала Джонсона, не дивлячись на те, що він вигадував складні і невірні факти: про регулювання кипарисів, презервативів, картопляних чіпсів зі смаком креветочной коктейлю і багато чого іншого. Консерватори обрали його, тому що він є винахідником складних і невірних історій. Це вигадка, а не факт, і вони хочуть це чути, попереджає оглядач Енн Епплбаум у своїй колонці для The Washington Post.

І не дивно: на європейських парламентських виборах, що відбулися в травні, консерватори, одна з найстаріших і найбільш успішних політичних партій в світі, зайняли п'яте місце. Торі не тільки програли своїм традиційним конкурентам лейбористам, але і пропустили вперед себе нову партію "Брексит", яка незадоволена тим, що їм ще не вдалося вийти з ЄС, і пропустили ліберальних демократів, партію Зелених - дві явно проєвропейські партії в Британії, які незадоволені тим, що Британія все ще хоче вийти. Якщо вони повторять цей перфоманс на наступних британських парламентських виборах, вони можуть бути знищені разом, підкреслює автор.

Одним з рішень цієї проблеми могло б стати те, що насправді зробив Brexit можливим. Епплбаум пише, що Brexit вимагає від Британії зробити якийсь різкий і неприємний вибір, який жодна з консервативних партій ще не вирішила зробити. Тереза Мей намагалася обдурити вибір, відкладаючи його, але це не вдалося. У Джонсона, схоже, немає альтернативи, окрім як запропонувати, як зазвичай, кілька щасливих історій: Британії просто потрібен якийсь "дух доброї волі", і все буде добре.

Але навіть якщо б не було нерозв'язного ірландського питання, Brexit все одно залишався б енвірішеною проблемою. В Палаті громад немає більшості для будь-якої версії Brexit.

Звичайно, було б можливо вирішити всі ці дилеми з деякою формою демократії, можливо, загальними виборами, новим референдумом або обома варіантами. Але потім повертається екзистенційна проблема Торі: вони вкрай непопулярні, і все, що вони пропонують просто терпить невдачу.

Поганий вибір попереду. Судячи з усього, розвилки на дорозі ведуть до катастрофи. Виходу немає - так що давайте хоча б розважимося, поки корабель тоне, підкреслює Епплбаум.

23 липня колишній мер Лондона і ексміністр закордонних справ Борис Джонсон виграв гонку за лідерство Консервативної партії і стане наступним прем'єр-міністром Великобританії. Джонсон переміг Джеремі Ханта в гонці за те, щоб стати лідером британських консерваторів. Джонсон набрав 92153 голсов серед консерваторів, Хант вдвічі менше - 46656.

Зазначимо, Борис Джонсон є одним з головних політиків, завдяки яким Brexit взагалі став можливий. Він звинувачував Євросоюз у тому, що політика Брюсселя призвела до війни в Україні, президента Сирії Башара Асада називав "чудовиськом", а російського президента Володимира Путіна порівнював з ельфом Доббі із саги про Гаррі Поттера.

Джонсон пішов після занадто м'якої, на його думку, угоди з Євросоюзом, підготовленою його ж партією. Упродовж останніх місяців він був депутатом-задньолавочником (не обіймав посад в уряді) і нещадно критикував прем'єр-міністерку Терезу Мей.

Велика Британія залишається членом Євросоюзу до 31 жовтня, але зможе вийти раніше, якщо вже тричі відкинуту Палатою громад угоду все ж таки вдасться прийняти.

Докладніше про те, чому відставка Мей може стати ключем до виходу з кризи Brexit, читайте у матеріалі Віктора Константинова "Пітьма перед світанком?" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі