Поліція оприлюднила подробиці загибелі Царнаєва-старшого і відео з загнаним у пастку молодшим

Відео
Поділитися
Поліція оприлюднила подробиці загибелі Царнаєва-старшого і відео з загнаним у пастку молодшим
Джохар Царнаєв втік після перестрілки з поліцією. Його упіймали за допомогою тепловізора на задньому дворі одного з будинків після багатогодинного полювання.

Старший з братів Царнаєвих, які імовірно влаштували теракт, 26-річний Тамерлан, ймовірно, помер від поранень, які завдав йому молодший, проїхавшись прямо по ньому на позашляховику. Про те, що 19-річний Джохар міг так вчинити, преса повідомляла ще в суботу, посилаючись на висновки патологоанатомів, що робили розтин. Вони розповіли, що на тілі Тамерлана були жахливі рани і гематоми. Тепер же начальник поліції Вотертауна, де ловили братів, підтвердив, що так воно і було.

Начальник поліції Вотертауна Ед Дево в інтерв'ю The Boston Globe описав ланцюжок подій з того моменту, як брати викрали машину в бостонському передмісті Кембриджі. Вони відпустили її власника, не заподіявши фізичної шкоди, але телефон цієї людини залишився в автомобілі, і саме за "випромінюванням" апарату поліція вислідила злочинців.

Місцевий поліцейський засік братів, що пересувалися на двох машинах - позашляховику Mercedes і легковику Honda Civic. Брати зупинилися, вискочили назовні і почали стріляти у поліцейського, колеги якого до цього часу почали сходитися на місце. За оцінкою Дево, в протистоянні між шістьма правоохоронцями і двома злочинцями було здійснено 200 чи 300 пострілів.

Перестрілка злякала жителів, які кинулися до вікон подивитися, що відбувається. Один з них розповів, що побачив Honda зеленого кольору, у якої з боку водія були вибиті шибки, а поруч - чоловіка міцної статури (Тамерлана Царнаєва - ред.), який стріляв у поліцейських.

Потім спостерігач побачив поліцейський позашляховик - той врізався у сміттєві баки на узбіччі і припарковану машину, а слідом мчав чорний Mercedes, після чого пролунали два або три сильних вибухи, від одного з них сколихнувся будинок. Через секунду вся вулиця була заповнена поліцейськими. Є й інші розповіді очевидців.

За словами шефа поліції, Царнаєви жбурнули в бік своїх переслідувачів бомбу - імовірно, того ж типу, що були підірвані на бостонському марафоні 15 квітня. Пізніше на місці було знайдено кришку від скороварки, що служила вмістилищем вибухівки. Крім того, злочинці використовували п'ять гранат, очевидно, саморобних, з яких вибухнули три.

За словами Дево, один з поліцейських на ходу вистрибнув з машини, попередньо направивши її на братів, і ті зрешетили її кулями. Потім Тамерлан Царнаєв пішов прямо на правоохоронців, стріляючи, поки не скінчилися набої. Поліцейські зуміли взяти його і збиралися надіти на нього наручники, але тут на них з ревом помчав позашляховик, за кермом якого був Джохар Царнаєв. Офіцери відскочили від Тамерлана, і позашляховик проїхався прямо по ньому.

Майже відразу ж Джохар вискочив з машини і втік, поки його не затримали після багатогодинного полювання в човні на задньому дворі одного з будинків. Поліція опублікувала відео фінальної сцени, зняте тепловізором з вертольота.

Зі злочинцем велися переговори - спеціаліст ФБР, що знаходився на другому поверсі розташованого поблизу будинку, ймовірно, зумів умовити Джохара здатися. Це підтвердив ще один поліцейський представник. Він уточнив, що переговори тривали 25 хвилин, і Царнаєва в результаті переконали покинути катер.

Джохар Царнаєв зараз перебуває під охороною в медцентрі Бет Ісраель в Бостоні. Він отримав поранення ноги і горла, так що він не може усно відповідати на питання слідчих. Однак телеканали ABC і NBC повідомили, що його вже допитують - підозрюваний відповідає письмово.

Між тим характер горлового поранення, можливо, вказує на те, що 19-річний Царнаєв намагався накласти на себе руки, вистріливши собі в рот, але невдало. Мер Бостона раніше повідомив, що затриманий злочинець, можливо, вже ніколи не зможе говорити.

Щодо загиблого брата Царнаєва, то, за словами одного з лікарів того ж самого медцентру, тіло було з голови до ніг вкрито проникаючими пораненнями, окрім кінцівок, так що визначити, які саме рани стали смертельними, неможливо.

Не виключається, що брати, можливо, планували ще ряд терактів і нападів, оскільки були буквально озброєні до зубів. На місці запеклої перестрілки з поліцією в передмісті Бостона було вилучено безліч ручних гранат, гвинтівку і як мінімум шість саморобних бомб. !zn

Читайте також:

Бостонський терорист Царнаєв почав давати свідчення

У США радіють: схоплено Джохара Царнаєва

Знищений один з підозрюваних у теракті на Бостонському марафоні

Держсекретар США назвав теракт в Бостоні "нападом на Америку"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі