Поліція розігнала акцію протесту в Баку і затримала понад 100 людей

Поділитися
Поліція розігнала акцію протесту в Баку і затримала понад 100 людей Поліція застосувала силу до громадян, незадоволених порушеннями на виборах © Радио Свобода
ОБСЄ і Рада Європи вказали на численні порушення на парламентських виборах і зафіксувало факти тиску на їх учасників.

Поліція Азербайджану затримала лідерів опозиційних партій і понад 100 учасників протестної акції в Баку. Громадяни збиралися в центрі столиці в неділю, 16 лютого, на знак протесту проти порушень на парламентських виборах, переможцями яких були оголошені лояльні до президента Ільхама Алієва партії і кандидати, передає "Радіо Свобода".

Перед будівлею Центральної виборчої комісії були виставлені кордони спецназу. Правоохоронці затримували всіх, хто наближався до ЦВК, і відводили їх до автозаків і автобусів.

Опозиційні політики були затримані правоохоронцями вдома або в офісі. Лідерів партії "РЕАЛ" Ільгара Маммадова, партії "Мюсават" Аріфа Хаджилі і руху D18 Руслана Іззатлі вивезли за межі Баку і залишили там. Далі всіх завезли Іззетлі – він опинився в місті Євлах за 300 км від азербайджанської столиці. Кандидатів у депутати Мехмана Гусейнова й Ульві Гасанлі висадили на трасі "Гаджикабул – Кюрдамір" на відстані 150 км від Баку. Маммадова відвезли на 30 км від столиці. Ще 24 осіб привезли на автобусі до селища Сангачал, розташованого за півсотні кілометрів на південь від Баку, передає "Русская служба Би-Би-Си".

При цьому в МВС заперечують, що затримували активістів. Відзначаючи, що нікого з них не доставляли до відділення поліції, повідомляє "Ехо Кавказа".

"Можливо, що під час профілактичних заходів хтось був виведений з території співробітниками поліції. Це не має означати, що їх затримали", - заявив голова пресслужби МВС Азербайджану Есхан Західов.

Нагадаємо, 9 лютого в Азербайджані відбулися позачергові парламентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, 70 з 125 мандатів отримали члени правлячої партії "Новий Азербайджан". Решта місць дісталися представникам інших політичних сил і самовисуванцям, також лояльним до президента Ільхама Алієва.

Міжнародні спостерігачі, Рада Європи та ОБСЄ вказали на численні порушення і факти тиску на кандидатів і виборців, що ставить під сумнів достовірність результатів голосування.

Ільхам Алієв в 2003 році змінив на посту глави держави свого батька Гейдара Алієва, який, у свою чергу, перед тим як стати президентом Азербайджану більше 13 років очолював Центральний комітет Компартії Азербайджанської РСР.

У 2008 році Ільхам Алієв повторно виграв президентські вибори, а в наступному році провів референдум, який дозволив йому брати участь у виборах більше двох разів поспіль. У 2013 році Алієва обрали президентом на третій, а в 2018 – на четвертий термін.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі