Посол України в ООН пояснив відмову від голосування резолюції по Єрусалиму

Поділитися
Посол України в ООН пояснив відмову від голосування резолюції по Єрусалиму © twitter.com
Тиску на Україну в цьому питанні не було, були інші причини.

Винесення резолюції по Єрусалиму на Генасамблею ООН сприяло загостренню напруженості навколо статусу міста, тому Україна за неї не голосувала, про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на інтерв'ю з послом України в ООН Володимиром Єльченко.

"Звичайно, ми не могли ігнорувати думку США. Але мова йде не про той факт, що американці погрожують припинити допомогу, а про те, що ця країна фактично на 100% підтримує нас в ООН, Раді безпеки, взагалі в світі. Тобто ми почули прохання цієї країни, почули постпреда США Ніккі Хейлі, коли вона виклала свої аргументи з проханням зрозуміти їх і, якщо це можливо, не підтримувати резолюцію", – сказав Єльченко.

Також він запевнив, що ніякого тиску ні на нього, ні МЗС, ні на президента України в цьому питанні не було, були інші мотиви.

Читайте також: Папа Римський закликав міжнародне співтовариство не забувати про війну в Донбасі

"Наш мотив був іншим: мова йде не про суть питання, а про те, де він розглядається. Для цих питань є Рада безпеки ООН, а не Генасамблея", – зазначив посол і додав, що Україна роз'яснила свою позицію Ізраїлю, адже ситуація близько пов'язана з Кримом.

"Ми не можемо в одному випадку стояти на стороні міжнародного права, а в іншому – ні, тільки тому, що це стосується не нас. Ми керуємося цим підходом у всіх принципових питаннях. Тому я думаю, що цей спір знято з порядку денного", – сказав він.

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН 21 грудня прийняла резолюцію з закликом не визнавати Єрусалим столицею Ізраїлю.

128 країн підтримали резолюцію, 9 проголосували проти, 35 утрималися. Ще представники 21 країни не прийшли на голосування. Проти резолюції ООН проголосували США, Того, Палау, Маршаллові острови, Мікронезія, Науру, Гватемала, Гондурас і Ізраїль.

Утрималися: Антигуа і Барбуда, Аргентина, Австралія, Багами, Бенін, Бутан, Боснія і Герцеговина, Угорщина, Камерун, Канада, Колумбія, Хорватія, чеська республіка, Домініканська республіка, Екваторіальна Гвінея, Фіджі, Гаті, Ямайка, Кірібаті, Латвія, Малаві, Лесото, Мексика, Панама, Парагвай, Польща, Філіппіни, Румунія, Руанда, Соломонові Острови, Південний Судан, Тринідад і Тобаго, Тувалу, Уганда, Вануату. Представник України на голосуванні не був присутній.

Українська делегація утрималася від голосування в Генеральній Асамблеї ООН по статуту Єрусалиму, тому що покладає надії на дипломатичне врегулювання конфлікту і мирні переговори з цього питання.

Українські дипломати вважають, що голосування не буде сприяти зменшенню напруги на Близькому Сході, а статус Єрусалиму має бути вирішений тільки шляхом мирних переговорів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі