Прем'єр Маврикія звинуватив Лондон у колоніалізмі

Поділитися
Прем'єр Маврикія звинуватив Лондон у колоніалізмі
велика Британія заявляє, що не визнає претензії Маврикія на суверенітет над островами. В обмін на незалежність держава продала острова за 3 млн фунтів.

Лондон проігнорував крайній термін для повернення контролю над заморською територією Маврикій. Прем'єр-міністр острівної государева Правинд Джагнот, назвав Велику Британію "незаконним колоніальним окупантом", повідомляє BBC.

ООН дала Об'єднаному Королівству шість місяців, щоб відмовитися від контролю над островами Чагос - але цей період уже пройшов.

В свою чергу, Велика Британія заявляє, що не визнає претензії Маврикія на суверенітет над островами.

Міністерство закордонних справ та у справах Співдружності Великобританії (FCO) наполягає, що вона має повне право утримувати острова – на одному з яких, Дієго-Гарсія, розташована військова авіабаза США.

"Велика Британія не сумнівається в нашому суверенітет над британською територією в Індійському океані, яка знаходиться під безперервним британським суверенітетом з 1814 року", - йдеться в заяві відомства.

Лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін у свою чергу сказав, що важливо повернути острови "як символ того, що ми хочемо вести себе у відповідності з міжнародним правом".

У свою чергу, Маврикій - острівна держава в Індійському океані - наполягає, що в момент набуття незалежності в 1968 році архіпелаг Чагос був насильно відділений від нього колишньою метрополією - Великобританією. В обмін на незалежність Маврикій продав острова за 3 млн фунтів. Зараз острівна країна потребує відновлення справедливості.

Прем'єр-міністр Маврикія Правинд Джагнаут після того, як закінчився термін повернення островів, визначений резолюцією ООН, заявив, що Великобританія тепер є незаконним колоніальним окупантом.

У травні, Генасамблея ООН затвердила резолюцію за повернення Маврикію архіпелагу Чагос в Індійському океані. Резолюцію підтримали 116 країн, шість виступили проти, в тому числі США.

Резолюція також містить пункт, згідно з яким Велика Британія зобов'язується протягом шести місяців відкликати "колоніальну адміністрацію" з островів Чагос.

Раніше, Міжнародний суд ООН визнав незаконним заволодіння Великобританією архіпелагом Чагос, який Королівство отримало в обмін на незалежність Маврикія.

Нагадаємо, Аргентина раніше також зажадала у Великобританії повернути незаконно захоплені Фолклендські острови.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі