Прем'єр РФ Медведєв засумнівався у легітимності українських виборів

Поділитися
Прем'єр РФ Медведєв засумнівався у легітимності українських виборів Медведєв раптом дуже занепокоївся свободою волевиявлення українських громадян в РФ © kp.ru
Законністю виборів в Україні занепокоївся політик, у країні якого звичною справою є масові фальсифікації, порушення, тиск та приписки в ході виборчого процесу.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв назвав українську передвиборчу кампанію перед виборами президента України 31 березня "жорсткою та брудною", заявивши, що це "викликає побоювання" у їхній легітимності, заговоривши про це в інтерв'ю болгарській газеті "Праця" напередодні свого візиту до Болгарії, пише "Інтерфакс".

"На Україні йде жорстка, брудна виборча кампанія з виборів президента. Спостерігаючи за нею, ми в Росії поки не розуміємо, з ким на Україні можна розмовляти. Але в будь-якому випадку ми будемо поважати вибір наших сусідів, вибір українців. І будемо відкриті до діалогу з новим керівництвом, якщо воно буде у ньому зацікавлене", - сказав Медведєв.

Політик, у чиїй країні жодні вибори з моменту приходу до влади Володимира Путіна не обходилися без масових порушень, приписок та фальсифікацій, заявив, що Кремлю дуже важливо те, "чи буде ця перемога чесною, чи будуть ці вибори легітимними, без фальсифікацій".

"Останні події змушують підозрювати найгірше. Кампанія з виборів президента країни проходить з грубими порушеннями загальноприйнятих демократичних норм. У тому числі норм, якими керуються європейські країни", - заявив глава російського уряду.

Зокрема, Медведєв вважає порушенням те, що буквально на старті передвиборної кампанії Київ "під надуманими приводами" закрив виборчі дільниці у своїх дипломатичних і консульських установах на території Росії.

"Близько 3 мільйонів громадян України, які живуть і працюють у Росії, позбавлені можливості проголосувати. Це явне обмеження виборчих прав українських громадян", - заявив прем'єр РФ.

Також, зазначив він, Україна нібито порушує порядок спостереження за процесом голосування, заборонивши спостерігачам від Росії - визнаній в Україні країною-агресором - бути присутніми на виборах.

"Громадянам Росії було заборонено брати участь у спостереженні за виборами - навіть у складі моніторингових місій по лінії ОБСЄ. Це серйозне порушення Україною власних міжнародних зобов'язань. Таке вкрай рідко зустрічається на практиці. Очевидно, правлячому режиму є що приховувати", - заявив Медведєв.

Зазначимо, 7 лютого Верховна Рада схвалила проект закону про заборону громадянам Росії і особам, запропонованим російською стороною, бути офіційними спостерігачами на виборах в Україні. Його підтримали 232 народних депутати. 26 лютого президент України Петро Порошенко підписав цей закон. 28 лютого закон про заборону росіянам спостерігати за виборами в Україні набув чинності.

У листі до Міністерства закордонних справ України директорка Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгібьорг Солрун Гісладоттір висловила глибоке розчарування у зв'язку з прийняттям парламентом законопроекту, що закріплює відповідне обмеження.

8 лютого у МЗС Росії вирішили відмовитися від направлення російських спостерігачів на вибори президента України. Однак згодом у РФ вирішили відправити своїх спостерігачів у короткострокову місію ОБСЄ, мотивувавши отриманням запрошення БДІПЛ.

У МЗС України нагадали, що не прийматимуть заявки від громадян Росії, які забажають бути спостерігачами на майбутніх президентських виборах. А також про те, що офіційні спостерігачі від України не їздили на вибори до РФ у 2018 році.

Про проблеми виборчого процесу і захист від зовнішнього впливу читайте у статті Олександра Данченка "Вибір на виборах" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі