Прокуратура Болгарії показала відео з підозрюваним в отруєнні Скрипалів

Поділитися
Прокуратура Болгарії показала відео з підозрюваним в отруєнні Скрипалів Сергєєв-Федотов жив у готелі, де розташовувався офіс компанії Гебрева © Bellingcat
У 2015 році на болгарського бізнесмена Гебрева скоїли замах із застосуванням того ж "Новичка", яким згодом були отруєні Скрипалі.

Прокуратура Софії (Болгарія) показала відео з камер спостереження, зняте, імовірно, під час готування до замаху на болгарського бізнесмена Еміліяна Гебрева в 2015 році. Власник збройового бізнесу вижив.

Слідство вважає, що Гебрева отруїли речовиною "Новичок" - тією самою, якою у березні 2018 року в британському Солсбері отруїли шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньку. В обох замахах брала участь одна й та сама людина – офіцер ГРУ Генштабу Збройних сил РФ Денис Сергєєв ("Сергій Федотов").

Відео болгарським правоохоронцям передав син Гебрева Христо. На кадрах, знятих в підземному паркінгу, людина в сонцезахисних окулярах і рукавичках переміщується між автомобілями, що належать компанії "Емко", якою керував бізнесмен.

Раніше болгарські ЗМІ повідомляли, що Сергєєв-Федотов потрапив на камери спостереження біля готелю в Софії, де знаходився офіс Гебрева. Також в об'єктив потрапив автомобіль, який росіянин брав в оренду у Болгарії. Але відео з цих камер широкому загалу не показували.

У прокуратурі наголосили на тому, що з цими даними працювали фахівці, була проведена відеотехнічна експертиза, щоб встановити особу, що потрапила в кадр.

Після повідомлень британської преси про те, що "Сергія Федотова" підозрюють в причетності до отруєння в Солсбері, у Болгарії ініціювала поновлення розслідування замаху на бізнесмена Гебрева.

Бізнесмен, який вижив, вважає, що представляв інтерес для ГРУ через збройове виробництво. У 2015 році його компанія "Емко" постачала зброю Україні, яка активно протидіяла російській агресії в Донбасі. Крім цього, РФ могла схотіти прибрати до рук його збройове виробництво, вважає Гебрев.

Нагадаємо, навесні 2018 року колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію шпиталізували у британському Солсбері із сильним отруєнням. За даними слідства, Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новичок" російського виробництва.

Група Bellingcat встановила реальні особи отруйників: офіцерів ГРУ Генерального штабу ЗС РФ Анатолія Чепіги ("Руслан Боширов") і Дениса Сергєєва ("Сергія Федотова") і військового медика ГРУ Олександра Мішкіна ("Олександр Петров")

Отруєння Скрипалів стало причиною дипломатичного скандалу із висилкою з багатьох країн світу російських шпигунів під дипприкриттям. Докладніше читайте у матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі