Протести в США оновили рекорд чисельності, силовики заблокували підходи до Білого дому

Відео
Поділитися
Протести в США оновили рекорд чисельності, силовики заблокували підходи до Білого дому На протести вийшли не лише жителі США © Vitali Linevski/Twitter
На вулиці американських міст і європейських столиць вийшли десятки тисяч демонстрантів.

У США в неділю, 7 червня, проходять наймасовіші й найбільші акції протесту з початку демонстрацій проти расизму, спричинених смертю темношкірого американця Джорджа Флойда, повідомляє BBC. Флойд помер від порушення кровопостачання мозку під час затримання поліцією.

"Масштабні мирні мітинги проти расизму і поліцейського насильства пройшли по всій території США на 12-й день протестів, що стали відповіддю на смерть Джорджа Флойда", - йдеться в матеріалі.

У Вашингтоні на марш вийшли десятки тисяч людей, протест став найбільшим у столиці США за останні два тижні. Силовики заблокували підходи до Білого дому. А в Північній Кароліні, уродженцем якої був загиблий Флойд, провели поминальну службу.

Багатотисячні протести також пройшли в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Чикаго, Сан-Франциско та інших великих містах країни. За межами Сполучених Штатів на протести вийшли жителі Франції, Німеччини, Великої Британії (Лондон) та Австралії (Сідней і Брісбен).

Читайте також: Трамп закликав Росію та Саудівську Аравію припинити нафтову змову, Путін погодився

25 травня поліцейські затримали 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Поліцію викликав господар магазину, який запідозрив, що клієнт заплатив за сигарети фальшивою 20-доларовою банкнотою.

При затриманні офіцер поліції Дерек Шовен тиснув на шию Флойда коліном, чоловік скаржився, що він не може дихати. Флойд помер у реанімації, а відео його затримання потрапило в інтернет.

Вбивство афроамериканця спровокувало масові протести і заворушення. У ніч на 22 травня протестувальники прорвалися в будівлю відділення поліції в Міннеаполісі і підпалили його.

Чотирьох поліцейських, які затримували Флойда, звільнили 26 травня. Шовену висунули обвинувачення у вбивстві другого ступеня, іншим інкримінують пособництво і підбурювання до вбивства.

Заворушення в США супроводжуються пограбуванням магазинів і супермаркетів, погромами і підпалами приватної і федеральної власності. У десятках міст ввели комендантську годину, для підтримки порядку в міста ввели Національну гвардію. Під час масових заворушень в США загинули щонайменше 11 людей.

Докладніше про ситуацію в США, причини та наслідки протестів читайте у статті Олексія Коваля "Американська демократія після смерті Джорджа Флойда" у ZN.UA.

Поділитися
Дивіться спецтему: Протести через смерть Джорджа Флойда
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі