Протестувальники в Гонконзі увірвалися до парламенту і зуміли наполягти на своєму

Поділитися
Протестувальники в Гонконзі увірвалися до парламенту і зуміли наполягти на своєму Жителі Гонконгу відстояли свою автономію © Twitter.com/VoCommunism
На протести в Гонконзі вийшов кожен третій житель міста.

Китай не буде вимагати прийняття законопроекту про екстрадицію жителів Гонконгу, підозрюваних у порушеннях, на материкову частину країни. Жителі Гонконгу відстояли своє право бути автономією і володіти хоч і спрощеною, але демократією.

Мешканці колишньої британської колонії знову відстояли свою демократичну автономію від впливу авторитарного Китаю. Пропекінський уряд Гонконгу відмовився від закону, через який два тижні тому протестувати на вулицю вийшов кожен третій житель, повідомляє Кореспондент.

1 липня у двадцять другу річницю передачі Гонконгу під юрисдикцію КНР сотні протестувальників увірвалися в будівлю парламенту і вивісили Британський колоніальний прапор в його президії.

Велика Британія повернула Гонконг під суверенітет Китаю в 1997 році. До 2047 року йому гарантована широка ступінь свобод за формулою "одна країна - дві системи".

Поліції не вдалося зупинити протестуючих. Потрапивши всередину, вони розмалювали стіни парламенту графіті і повністю взяли над ним контроль. Одним із символів учасників акцій проти закону про екстрадицію стали парасольки. Слова одного з графіті свідчили "Гонконг не Китай".

Демонстранти вимагали повної відмови від закону про екстрадицію і відставки глави Гонконгу Керрі Лам. В той час, як сотні протестувальників займали парламент, десятки тисяч йшли маршем вулицями міста.

За даними протестуючих, на вулиці вийшли близько 550 тисяч жителів семимільйонного міста. Влада оцінює число учасників акції в 190 тисяч.

В руках у демонстрантів, які ввірвалися в законодавчі збори, були вирвані з вулиць дорожні знаки і арматура, від поліцейських вони захищалися за допомогою металевих листів, перетворених в імпровізовані щити.

Якщо б закон прийняли, то жителів Гонконгу, підозрюваних у порушеннях, могли б екстрадувати на материкову частину Китаю, з більш жорстким кримінальним кодексом і стратою.

Борці за демократію говорять, що законопроект веде до ослаблення цивільних прав у Гонконгу, включаючи свободу слова і владу закону.

До недавнього часу влада Гонконгу відмовлялися видавати своїх громадян материковогму Китаю. Протестувальники вважають, що новий закон може бути використаний проти активістів, діяльність яких не влаштовує Пекін.

Через кілька годин поліція очистила будівлю парламенту від демонстрантів, застосувавши сльозогінний газ.

Під час екстреної прес-конференції глава адміністрації Гонконгу Керрі Лем звинуватила протестувальників в "надмірному насильстві". Вона сказала також, що їхні дії завдають болю багатьом людям, так як, за її словами, для Гонконгу немає нічого важливіше верховенства закону.

Міністр закордонних справ великої Британії Джеремі Хант висловив свою підтримку учасникам акції в Гонконзі.

Як пише Der Spiegel з посиланням на демонстрантів, протестний рух в Гонконзі з плином часу стає все більш радикальним, в тому числі, і як відповідь на події 2014 року.

Тоді багатомісячні масові мирні акції з вимогою демократизації суспільного життя Гонконгу, відомі як Революція парасольок, закінчилися жорстким розгоном демонстрантів та судами над опозиційними активістами та політиками.

2 липня Керрі Лем заявила про відмову від закону про екстрадицію, який викликав протести. Законопроект більше не буде вноситися в Законодавчу раду.

Минулого тижня вона особисто вибачилася перед активістами через суперечності в законопроекті і підкреслила, що уряд не стане відновлювати його обговорення, так що його автоматично буде знято з порядку денного в липні 2020 року.

Минулого тижня майже третина населення Гонконгу вийшла на акції протесту проти законопроекту про екстрадицію на материковий Китай - в демонстрації в різні періоди часу було залучено до 2 млн людей при населенні міста в 7,7 млн людей. Протести стали наймасовішими з 1997 року, коли колишня британська колонія була повернена під юрисдикцію Китаю.

Детальніше про ситуацію в Гонконгу читайте в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" в тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі