Протистояння США та Китаю нагадує про зловісне минуле – FT

Поділитися
Протистояння США та Китаю нагадує про зловісне минуле – FT © Newsweek
Посилення суперництва між Китаєм і США та ослаблення глобалізації стали очевидні після світової фінансової кризи. Але COVID-19 прискорив ці тенденції.

Ніхто точно не знає, як COVID-19 змінить світ. Але один результат очевидний: подальше помітне погіршення відносин між двома наддержавами. У цього обов'язково будуть довгострокові наслідки, пише газета Financial Times.

Наголошується, що у сьогоднішнього світу є потужне ехо початку 20-го століття, коли суперництво між встановленими та зростаючими державами призвело до війни. Це, своєю чергою, призвело до краху епохи "першої глобалізації". Сьогодні "друга глобалізація" знаходиться під загрозою.

Автор підкреслює, що це лише частина того, що поставлено на карту, оскільки наддержави вступають у фазу гострого суперництва.

Дональд Трамп звинувачує Китай в руйнівному впливі коронавірусу на країну, щоб відвернути увагу від його власних невдач. Лідер Китаю Сі Цзіньпін накладає драконівське законодавство про безпеку на Гонконг в порушення взятих зобов'язань. Не в останню чергу адміністрація США випустила новий Стратегічний підхід до Китаю, керуючись тим, що вона називає "принциповим реалізмом". Це підкреслює загрозу, яку представляє Китай для національної безпеки та економічних інтересів США.

Суперництво між Китаєм і США у 21 столітті має дивну схожість з суперництвом між Німеччиною і Великою Британією в 19 столітті. Обидва суперництва відбулися в епоху економічної глобалізації та технологічного прориву. У країнах зростав рівень автократії з захищеною державою економікою, що кинуло виклик усталеній демократії з системою вільного ринку

Тоді Німеччина запізнилася. Як і Китай зараз. Вони просто не стануть приймати постійного обмеження. Те ж саме було насправді в США в 19 столітті. Олександр Гамільтон розробив аргумент на користь захисту дітей. Велика Британія перейшла до вільної торгівлі, в той час як США залишалися вкрай протекціоністськими. Велика Британія намагалася захистити свою інтелектуальну власність, в той час як США намагалися її вкрасти. Суперництво такого роду завжди неминуче.

Конфлікт, який почався в 1914 році, остаточно не закінчився до 1945 року, але Європа, Східна Азія і світова економіка лежали в руїнах. Знадобилася поява нових великих держав на світовій арені, передусім США, щоб відновити стабільність і глобальний мир, хоча і недосконалий. Знадобилося 60 років, щоб економічна інтеграція повернулася до рівня 1913 року стосовно світового виробництва. Глобалізація потім пішла набагато далі, до глобальної фінансової кризи 2008 року. В ході цього процесу вона також привела до значного скорочення глобальної нерівності та масової бідності.

Посилення суперництва між Китаєм і США та ослаблення глобалізації стали очевидні після світової фінансової кризи. Але COVID-19 прискорив ці тенденції. Пандемія спрямовує увагу країн на самих себе. Попит на самозабезпеченість зростає. Економічний крах, безробіття на рівні стратосфери та відновлення в умовах пандемії допомагають особливо популістам і націоналістам, які завжди раді звинувачувати іноземців. Сприйняття некомпетентності США послаблює їх авторитет і заохочує Китай. По мірі того, як США виходять з міжнародних організацій та договорів, а Китай йде своїм шляхом, співпраця зменшується. Можливий навіть збройний конфлікт.

Читайте також: Канада закриває кордони через коронавірус

COVID-19 виглядає поворотним моментом в історії. Не стільки тому, що він змінює тенденції, а скоріше тому, що прискорює їх. Розумно посперечатися, що світ, який виникне після пандемії, буде набагато менше кооперативним і відкритим. Ось куди ведуть сучасні тенденції. Однак, це цього не хочуть інші країни.

Поділитися
Дивіться спецтему: Протистояння США і Китаю
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі