Рада Європи занепадає — FT

Поділитися
Рада Європи занепадає — FT © twitter.com/PACE_News
Напередодні члени ПАРЄ проголосували за повернення російської делегації без виконання жодних умов.

Рада Європи, заснована для захисту прав людини, може бути пригнічена політичною боротьбою, пише газета Financial Times.

Незважаючи на підсумки голосування щодо повернення Росії, боротьба всередині організації ймовірно продовжиться, адже їй загрожують проблеми фінансування і зростання національного екстремізму.

Під час святкування 70-ї річниці організації у травні президент Фінляндії Саулі Нініс попередив, що Рада Європи зараз "проходить через свою найбільшу політичну, економічну та інституційну кризу".

Одним із свідчень наявності проблем є реакція ЄСПЛ на позови турецьких громадян, які почали надходити після спроби державного перевороту в країні в 2016 році. Суд виніс вироки лише за чотирьом справам з понад 36 тисяч, наполягаючи, що громадянам слід шукати допомоги у "ефективної" судовій системи Туреччини, перш ніж звертатися до ЄСПЛ.

"Приклад Туреччини йде корінням боротьби за майбутнє Ради та суду. Якщо вони почнуть розпадатися, мільйони людей від Іберії до Сибіру ризикують втратити серйозний засіб обмеження державної влади", - пише видання.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що МЗС відкликає постпреда при РЄ з-за рішення щодо повернення до Росії.

Читайте також: Україна в ПАРЄ заблокувала автоматичне обрання віцепрезидентом депутата Держдуми РФ

Нагадаємо, "За" резолюцію, яка змінює списку санкцій механізм і відкриває для РФ можливість повернутися до участі в роботі ПАРЄ без будь-яких обмежень проголосували 118 делегатів, "проти" - 62, і 10 людей утрималися. Резолюцію в повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини. Проти в повному складі проголосувала делегація України і Грузії і більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Великої Британії та Швеції.

Українська та грузинська делегації оскаржили рішення повернути Росію в організації. Оскаржити повноваження РФ за змістовним підстав запропонувала грузинська делегатка Ніно Гогадзе. У свою чергу глава української делегації Володимир Ар'єв оскаржив повноваження Росії в ПАРЄ з процедурних підстав.

Також українська делегація прийняла рішення припинити участ у Парламентській асамблеї Ради Європи та попросила Раду терміново розглянути це питання. Окрім того, українці в Асамблеї звернулися до президента Зеленського та МЗС щодо припинення участі в інших органах Ради Європи. До прийняття Радою відповідних рішень, українська делегація братиме участь у вирішенні лише тих питань, які пов'язані з поверненням Росії до ПАРЄ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі