РБ ООН проведе екстрене засідання щодо Сирії

Поділитися
РБ ООН проведе екстрене засідання щодо Сирії Гуманітарні організації закликали ворогуючі сторони у Сирії до припинення вогню © Flash90/Али Сирия
Дипломати на засіданні ООН обговорять військовий конфлікт в Ідлібі.

Представники Ради Безпеки ООН зберуться на надзвичайну сесію по Сирії після зіткнень між турецькими і сирійськими військовими.

За їх даними, зустріч була запрошена Сполученими Штатами, Францією і Великобританією. Очікується, що посол ООН в Сирії Гейр Педерсен повідомить про ситуацію в Ідлібі, північно-західній провінції Сирії, де у понеділок відбулися зіткнення двох армій, повідомили дипломати.

Більше 20 осіб були вбиті в результаті стрілянини, погрожуючи дестабілізувати регіон Ідліб, і без того постраждалий від гуманітарної кризи.

Наступ режиму Дамаска при підтримці російської авіації проти останнього оплоту екстремістських і повстанських супротивників викликав різкі попередження з боку президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

"Якщо режим не відступить, Туреччина буде змушена взяти справу в свої руки", - заявив Ердоган у середу в Анкарі.

У вівторок Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш закликав до припинення військових дій між Туреччиною і Сирією, назвавши бойові дії "вкрай тривожною" ескалацією.

Також до негайного припинення вогню на північному заході Сирії, де в результаті бойових дій за останні два місяці було переміщено півмільйона людей, закликали вісім гуманітарних організацій.

Групи з надання допомоги, в тому числі Норвезька рада у справах біженців, організація "Врятуйте дітей", "Турбота про дітей" та Міжнародний комітет порятунку, назвали ситуацію "гуманітарною катастрофою". Насильство в регіоні Ідліб, керованому екстремістами, з початку грудня змусило 520 000 осіб покинути свої будинки, що стало одним з найбільших потрясінь дев'ятирічної громадянської війни. В результаті недавнього насильства загинуло близько 300 мирних жителів, повідомляє військовий спостерігач Сирійської обсерваторії з прав людини.

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила в понеділок, що насильство змусило 53 медичні установи на північному заході Сирії закритися в січні, і попередила про "критичні загрози здоров'ю" вимушених біженців.

У результаті війни в Сирії загинуло понад 380 000 осіб, і з 2011 року почалося жорстоке придушення антиурядових протестів, в результаті яких більше половини довоєнного населення країни були змушені покинути свої будинки.

Нагадаємо, в лютому Туреччина проведе саміт щодо Сирії з лідерами Франції, Німеччини і Великобританії на тлі напруженості навколо конфлікту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі