Референдум в Каталонії поставив прем'єра Іспанії перед складним завданням - FT

Поділитися
Референдум в Каталонії поставив прем'єра Іспанії перед складним завданням - FT Рахою доведеться показати неймовірну політичну вправність, щоб вирішити кризу в Каталонії. © El Mundo
Напруга у відносинах Мадрида з Барселоною досягла найвищого рівня з 1970-х років.

Після хаотичного і сумнівного референдуму про незалежність в Каталонії прем'єр-міністру Іспанії Маріано Рахою доведеться продемонструвати політичну вправність найвищого рівня.

Недільне незаконне голосування поляризувало каталонське суспільство. Воно створило таку напругу між урядом автономного регіону і владою у Мадриді, якої Іспанія не бачила з другої половини 1970-х років, коли країна повернулася до демократії.

Про це сьогодні пише британське видання Financial Times, додаючи, що перед Рахоєм стоїть надзвичайно складне завдання. Він непохитно наполягає, що фундаментальний обов'язок його уряду - захистити закон і зберегти цілісність іспанської держави. Але після того, як поліція застосувала гумові кулі і кийки для зриву референдуму, з'явився ризик, що конфронтація буде зростати. А момент, коли уряд Каталонії міг сісти за стіл переговорів з Мадридом, може бути втрачено.

Підхід інших акторів до цієї драми теж життєво важливий. Непримирна позиція консерваторивної "Народної партії" Рахоя псує відносини з лібералами і лівоцентристами в Мадриді, які все ж підтримали його протистояння проти каталонського сепаратизму. Після двох останніх парламентських виборів, які не принесли Рахою впевненої перемоги, іспанський прем'єр опинився на чолі уряду меншості, який може розпастися, щойно інші партії вирішать отримати політичну вигоду від кризи в Каталонії. За п'ять днів до референдуму уряд відкликав розгляд бюджету на 2018 рік, пояснивши, що у нього немає голосів для його ухвалення.

Видання зауважує, що з точки зору політичних поглядів каталонські сепаратисти - це брудний союз середнього класу, націоналістів-правоцентристів, радикалів і навіть "лівих" революціонерів. Націоналісти з середнього класу кажуть, що вони вже не задоволені автономією, яку Каталонія отримала за конституцією Іспанії від 1978 року. А в цей час "ліві" радикали не просто хочуть незалежності Каталонії, а повалення капіталістичного економічного порядку.

Загалом, найбільш розумний для Мадриду і каталонського уряду спосіб подолати напругу - це почати діалог про оновлення самоврядування регіону. Іспанський міністр фінансів Луїс де Гуіндос ще два тижні тому запропонував піти таким шляхом, коли допустив посилення фінансової автономії Каталонії. Однак, він чітко зауважив, що від просування ідеї незалежності потрібно відмовитися. І це та ціна, яку багато сепаратистів, схоже, не готові заплатити зараз.

Раніше повідомлялося, що поліція застосувала гумові кулі для розгону демонстрації прихильників референдуму в Барселоні, а загальна кількість постраждалих під час сутичок з поліцією, за даними каталонської влади, досягла 761 осіб. У Мадриді інформацію про сотні травмованих громадян не підтверджують. В уряді заявили, що від дій учасників акцій протесту постраждали 12 поліцейських.

Центральна влада Іспанії вважає референдум про незалежність Каталонії незаконним, його проведення заборонив Конституційний суд Іспанії. Раніше поліція намагалася перешкодити його проведенню, вилучаючи бюлетені та конверти для голосування.

Тим не менш, вранці 1 жовтня тисячі людей почали збиратися біля виборчих дільниць, щоб проголосувати на референдумі. Багато з них заблокували двері виборчих дільниць, щоб перешкодити можливим спробам поліції проникнути всередину і зірвати проведення референдуму.

Незалежність підтримали 90% тих, хто проголосував на референдумі про самовизначення Каталонії, повідомила влада автономії.

Поділитися
Підготував/ла Лесь Димань
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі