Росія не буде пробивати сухопутний коридор до Криму та Придністров'я - Stratfor

Поділитися
Росія не буде пробивати сухопутний коридор до Криму та Придністров'я - Stratfor Російські війська зазнають неприйнятних для Кремля втрат, якщо будуть пробивати коридор до Криму
У нинішніх умовах така військова операція вимусить Росію залучити десятки тисяч військових, прикласти великі зусилля, намагаючись зламати опір української армії та понести при цьому колосальні втрати.

Ймовірність того, що в Росії не відмовилися від планів пробити "сухопутний коридор" від підконтрольної терористам "ЛДНР" території до окупованого Криму, та спробують це зробити, не дуже висока навіть у світлі Керченського інциденту, хоча повністю скидати її з рахунків не можна, заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода" старший аналітик з питань Євразії відомої американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Юджин Чаусовський.

Чаусовський зазначив, що ймовірність силового пробиття "коридору" на Крим або Придністров'я ще зберігається, але вона вже не так актуальна - у кінці кінців, при великій потребі Кремль спробував би це зробити ще у 2014 році, на самому початку військової агресії проти України. А у нинішніх умовах така військова операція вимусить Росію залучити десятки тисяч військових, прикласти великі зусилля, намагаючись зламати опір української армії та понести при цьому колосальні втрати.

"Коли ми вперше підготували доповідь щодо можливих військових сценаріїв в Україні (а було це чотири роки тому), то оцінили, що Росії знадобиться від 20 до 30 тисяч солдатів для створення російського "сухопутного мосту" до Криму і приблизно у два рази більше – від 40 до 60 тисяч осіб, щоб досягти Придністров'я. Думаю, ці цифри досі правильні. Але все дуже залежить від того, на які саме дії піде Росія, а ще – від зовнішніх обставин. Насамперед, наскільки США і країни НАТО підтримають Україну у військовому плані. Це і визначить кількість військовослужбовців, і тип військ, які Росія може задіяти при такому сценарії. Хоча, повторю, у цілому зараз малоймовірно, що Росія піде на створення "сухопутного моста". Але якщо це трапиться, то цифри будуть приблизно такими, як ми озвучили", – заявив Чаусовський.

Аналітик зазначив, що Росії довелося б залучити не менше 30 тисяч військових, щоб провести таку військову операцію, і мінімум удвічі більшу кількість, щоб утримати захоплену вузеньку смужку вздовж азовського узбережжя. У разі розвитку наступу вглиб України та по чорноморському узбережжю, по напрямку до Придністров'я - цифри подвоюються, якщо не потроюються.

"Складно назвати точну цифру, оскільки це буде залежати від конкретних обставин, але явно потрібні ще десятки тисяч солдатів, щоб утримати цю територію, захищати її. І це була б довга позиційна війна проти українських сил і, можливо, сил, підтримуваних НАТО. У разі, якщо Росія спробує пробити більш широкий коридор, до Придністров'я, це можуть бути сотні тисяч солдатів – або навіть більше того. Для Росії це було б дуже серйозною військовою присутністю, якщо б вона вирішила це зробити", – пояснив він.

Актуальність теми можливості силового отримання Росією "сухопутного коридору" маршрутом "територія ЛДНР - окупований Крим - васальне Придністров'я" стала вище у світлі Керченського інциденту.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовців.

Всі 24 українських моряків, яких незаконно утримують у СІЗО Москви, просять вважати себе військовополоненими і ставитися до них згідно з нормами Женевської конвенції.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі